ORTESE


Emmen is een uniek gebied in Nederland: alle elementen van het Nederlandse energiesysteem zijn aanwezig in één gemeente: een soort Madurodam van het Nederlandse energiesysteem. Dat biedt kansen om vraag en aanbod van energie slimmer op elkaar af te stemmen in het gebied. Een slimmer en efficiënter energiesysteem is nodig om niet vast te lopen richting 2050. In sommige gevallen kunnen we ondernemers nu al helpen om een innovatieve oplossing voor netcongestie te vinden. In andere gevallen gaat het om oplossingen die technisch of juridisch nog niet kunnen, of die we nog niet kennen. Die oplossingen willen we met digitaliseringsoplossingen gaan testen en ontwerpen. De inzichten die we opdoen bieden perspectief voor andere gemeenten in en buiten Drenthe. Zo helpen we om slimme oplossingen te bedenken, door praktijkervaring op te doen.

Dit project noemen we ORTESE: Ontwerpen en Realiseren van een Toekomstbestendig Energiesysteem in Emmen. ORTESE is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Emmen, het ministerie van Klimaat en Groene Groei, Enexis en de provincie Drenthe dat loopt tot en met 2028.

Waarom is dit belangrijk?

We gaan over op duurzame energie. We gaan daarbij in de toekomst veel meer duurzame elektriciteit, warmte en gassen gebruiken. Om deze energie van opweklocatie naar bijvoorbeeld huizen en bedrijven te brengen, is een heel ander energiesysteem nodig dan we nu gewend zijn. Denk aan nieuwe en uitgebreide energienetten, andere momenten waarop we energie gebruiken, meer opslag en conversie van energie en slimme sturing van vraag en aanbod. De problemen die we nu bijvoorbeeld zien door congestie op het elektriciteitsnet, zijn een teken dat het huidige systeem het tempo van de energietransitie niet meer kan bijbenen. Hoe dat nieuwe energiesysteem eruitziet, weten we nog niet precies.

Wat willen we bereiken?

Met ORTESE willen we nieuwe oplossingen vinden om de energietransitie mogelijk te maken met minder gebruik van energie-infrastructuur. Daarmee willen we voorkomen dat de bestaande druk op de energie-infrastructuur nog hoger wordt. Zo kunnen we vertraging, maatschappelijke kosten en ruimtegebruik voorkomen. Én verbeteren we de toegang tot duurzame energie voor inwoners en bedrijven.

Dat doen we via drie werkpakketten:

  • Ontwerpen: we bouwen een digitale omgeving waarin we de effecten van veranderingen in het energiesysteem kunnen simuleren, voordat ze worden toegepast. Daarmee ontwerpen we innovatieve, slimme oplossingen die voor meer ruimte op de energienetten zorgen.
  • Realiseren: we helpen groepen bedrijven in drie gebieden in Emmen om samen een energieoplossing toe te passen. Daardoor realiseren we waar mogelijk al slimme oplossingen en doen we kennis op die we met andere gebieden kunnen delen, als onderdeel van onze provinciale aanpak voor energy hubs.
  • Toekomstbestendig Energiesysteem: we organiseren bijeenkomsten en sessies om alle relevante partijen te betrekken bij de vraag hoe het energiesysteem van de toekomst eruit moet zien. Daardoor verbeteren we de actieve betrokkenheid bij dit complexe, maar belangrijke vraagstuk.

Meer weten?

Alle details vind je in het programmaplan en de interactieve infographic.

Wil je meedoen, ben je op zoek naar meer informatie of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met Elmar Naber, programmamanager ORTESE via post@drenthe.nl.