Het Drents-Friese Wold wordt natuurlijker, avontuurlijker
Werk in uitvoering
Alle maatregelen zijn er op gericht om het gebied natuurlijker, aantrekkelijker en beleefbaarder te maken: genieten van de natuur over aangelegde paden, langs routes, of juist niet: het kan allemaal in een gebied met meer ‘wilde natuur’. En als dat ergens in Nederland gerealiseerd kan worden, dan is dat wel in het Drents-Friese Wold...
De realisatie van een stillere kern, zonder gemarkeerde routes en ruimte om echte natuur te beleven, komt stap voor stap dichterbij. Op deze pagina informeren we over de uitvoering van de plannen en actuele werkzaamheden.
Stille kern in het Drents-Friese Wold
Eén van de doelen in het Beheer- en Inrichtingsplan van het Nationaal Park is het inrichten van een stille kern om meer ruimte bieden aan natuurlijke processen in het gebied. Dat houdt onder meer in dat delen van het gebied niet of nauwelijks meer beheerd worden, dat de paden avontuurlijker worden en dat er gebieden gekozen worden waar geen borden meer staan.
Hoe en waar dit gerealiseerd wordt, was onderwerp van een serie bijeenkomsten en gesprekken die in 2018 zijn gestart.
Interactief proces afgerond
Bewoners, recreatieondernemers, bestuurders en belangengroeperingen werden geïnformeerd over de eerste planvormingen en uitgenodigd om gezamenlijke beelden en ideeën omtrent een stille kern te vormen. En om kansen en bedreigingen te inventariseren. De deelnemers vonden ‘natuur’, ‘beleving’, ‘toegankelijkheid’ en ‘veiligheid met betrekking tot grote grazers’ de meest belangrijke onderwerpen.
Vanaf november 2018 zijn er geregeld gesprekken geweest met gebruikersgroepen. Als we routes naar buiten verplaatsen, hoe sluit dat aan bij wensen van MTB, ruiters, wandelaars. Waarbij ook in randzones beleving van stilte, duisternis en wilde natuur mogelijk moet blijven.
Ambitiekaart vastgesteld
Op 11 juni heeft de Stuurgroep Regionaal Landschap (tegenwoordig Overlegorgaan) de ambitiekaart voor verplaatsen van routes en realiseren van een stille kern vastgesteld. De kaart kunt u hier hiernaast downloaden.
Staatsbosbeheer heeft de regie op de uitvoering.
Oude Nieuwsbrieven
- mei 2 2018
- mei 2018
- december 2018
- februari 2019
- maart 2019
- december 2019
- maart 2020
- april 2020
- juni 2020
- november 2020 - laatste speciale nieuwsbrief
de volgende 5 nummers bevatten een artikelen reeks; wat vinden we nu van de veranderingen.
- mei 2019 MTB en struinen
- mei 2 2019 paardrijden
- juni 2019 natuurlijk beheer met grote grazers
- juni - 2 2019 grenzeloos wandelen
- juli 2019 hoe zien jongeren de toekomst
Downloaden
- Verslag bijeenkomst 5 april 2018 (pdf, 492 kB)
- Wilde natuur presentatie (Staatsbosbeheer) (pdf, 6.8 MB)
- Presentatie Wilde Natuurdag Twan ARK (pdf, 20 MB)
- Artikel Ooststellingwerver, Henk Vondeling (pdf, 615 kB)
- Verslag na 23 mei (pdf, 34 kB)
- Kaarten resultaat 23 mei (pdf, 4.1 MB)
- Verslag gesprekken november (pdf, 563 kB)
- Input kaarten voor MTB (pdf, 25 MB), Wandelen (pdf, 17 MB), Ruiteren (pdf, 7.3 MB) (met dank aan vele vrijwilligers)
- Reacties op 26 februari op flip overs (pdf, 211 kB) of mondeling
- vervolg gesprekken met ruiters en ATB op 10 april - verslag en kaart (pdf, 264 kB)
- gesprekken met wandelaars 11 juni 2019 (pdf, 90 kB) en 22 augustus 2019 (pdf, 68 kB)
- verslag gebruikersoverleg 6 feb 2020 (pdf, 152 kB)
Vastgestelde kaart
Op 11 juni 2020 is de kaart door de stuurgroep vastgesteld. (pdf, 4.6 MB) De komende 5 jaar wordt gewerkt aan realisatie.
Algemeen doel en proces
In 2 A4 samengevat wat is Wilde natuur (pdf, 256 kB) en hoe is het voorafgaande proces (pdf, 90 kB) verlopen?
Beheer- en Inrichtingsplan
De toekomstvisie over wilde natuur staat verwoord in het Beheer- en Inrichtingsplan 2013-2020 >>> (pdf 2,2Mb). Het Beheer- en Inrichtingsplan schetst het lange termijnbeeld van delen van het Drents-Friese Wold als ‘zo natuurlijk mogelijk’. Het betreft een lange termijn visie want hoe wilde natuur er uit gaat zien weet niemand precies…
Beleidsdocumenten
Aandachtspunten
Naast natuur staan ‘toegankelijkheid’ en ‘beleving’ voorop. In de bijeenkomsten wordt dat steeds opnieuw genoemd als aandachtspunt, net als ‘veiligheid’ met betrekking tot grote grazers en brand.
Het huidige gebruik via bewegwijzerde wandel- fiets- en ruiterpaden moet blijven naast nieuwe vormen van beleving: recreëren in ongerepte natuur. Dat is niet een kwestie van plannen op papier uitwerken maar gezamenlijk komen tot een verdere uitwerking. Duidelijk werd ook dat ‘beleving’ van het gebied door recreanten en bewoners zich niet beperkt tot het Drents-Friese Wold zelf: ‘Oer-provincie Drenthe’ strekt zich ook uit naar het omliggende gebied met de brink- en esdorpen en het agrarisch cultuurlandschap. En bovendien is er de relatie met andere omliggende natuurkernen zoals het Dwingelderveld, Holtingerveld, Fochteloërveen, Boswachterij Ruinen en de Weerribben-Wieden. Wilde natuur moet je dus in brede context zien.
Functie van het bos verandert
Dat er een ander beheer komt, is zeker maar de exacte inrichting nog niet. Grote delen van het bos in het Drents-Friese Wold zijn aangelegd als productiebos. Die functie is er nog wel maar in veel mindere mate. Daardoor verandert ook de indeling in bospercelen: productiebos is aangelegd in vakken met beheerpaden die makkelijk toegankelijk moesten zijn voor de houtvester. Door de gewijzigde bestemming wordt productiebos (veelal naaldhout) voor een deel omgevormd tot meer loofbos en gemengd bos en kunnen beheerpaden vervallen. Het wegvallen van beheerpaden betekent niet dat het gebied ontoegankelijk wordt. Veeleer wordt gedacht aan bijzondere vormen van beleving zoals struinen, iets wat nu in de meeste natuurgebieden niet is toegestaan. Daarnaast blijft het gebied toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters die liever bewegwijzerde routes volgen.