Stage | Water


32 - 36 uur per week

Binnen deze stageopdracht focus je op de waterbeschikbaarheid en specifiek op de waterketen in relatie tot woningbouw en werkgelegenheid. De stage biedt een unieke kans om inzicht te krijgen in de rol van de provincie in de waterketen, en om bij te dragen aan het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor duurzame waterbeheer.

Waar ga jij mee aan de slag als stagiair binnen het thema Water, Bodem en Milieu

De provincie is direct betrokken bij de waterwinning. En niet in de laatste plaats door de vergunningverlening aan de bedrijven voor het bereiden van drinkwater uit grond- en oppervlaktewater. Bij gemeenten houden we toezicht op de rioleringsplannen. Bij de waterschappen is er bestuurlijk toezicht op het uitvoeren van de specifieke overheidstaken van het waterschap waaronder de verwerking van het huishoudelijk afvalwater in de RWZI's. Kortom de provincie is functioneel betrokken bij de waterketen.

De waterketen vormt net als mobiliteit en energie een functionele systeemvoorwaarde voor de gebouwde omgeving en de werkgelegenheid. In IPO verband is een waterketenvisie gemaakt. Daaruit komt naar voren dat een groot aantal partijen betrokken zijn bij de waterketen, waarbij op verschillende niveaus gewerkt wordt aan de waterketen. Wat niet in beeld wordt gebracht is het functioneren van het ruimtelijk netwerk.

In de waterketenvisie van het IPO wordt ingezet op investeringen in en aanpassingen op het bestaande systeem. De vraag hierbij is of er sprake van een 'lock in'? Kunnen we daarmee voldoen aan de gewenste doelen voor de gevraagde waterkwaliteit bijvoorbeeld? Of zijn er ook systemen denkbaar waarbij het watergebruik structureel minder wordt, water meervoudig gebruikt wordt en de vuillast bij lozing geringer is door de teruggewonnen grondstoffen?

Daarbij is het de vraag of er een regionale opgave is. Omdat de provincie bij de waterinfrastructuur aan een groot aantal touwtjes trekt is het de vraag of de provincie hierin een rol op kan pakken in het ruimtelijk domein. En trekken we daarbij wel aan de juiste touwtjes? Kan de provincie misschien zaken verbinden die nu nog los van elkaar staan? Er is behoefte aan een analyse van die touwtjes waardoor inzicht kan ontstaan in het handelingsperspectief voor de provincie in de waterketen.

Dit krijg jij van ons

Je komt terecht bij het thema Water, Bodem en Milieu. Je krijgt de mogelijkheid om jouw talenten te ontwikkelen. En verder bieden we:

  • Een laptop om zo te werkzaamheden te verrichten in onze beveiligde omgeving.
  • Een afwisselende stage binnen de provincie Drenthe.
  • Een stagevergoeding van € 700,- bruto per maand op basis van een 36-urige stageweek (per 1 augustus).

Dit kom jij ons brengen

Je bent een hbo of wo student die op zoek is naar een stage als kennismaking met het werkveld. Je hebt kennis van complexe overheidsopgaven, verschillende planvormen, organisatiekunde en politiek-bestuurlijke verhoudingen. Deze achtergrond helpt je om de uitdagingen binnen de waterketen beter te begrijpen en eraan bij te dragen.

Je bent een kritische denker die niet zomaar aannames doet. Je stelt de juiste vragen om tot de kern van een probleem of uitdaging te komen en zoekt altijd naar diepgaande oplossingen. Jouw analytisch vermogen stelt je in staat om informatie te verzamelen, te analyseren en te ontleden. Hierdoor begrijp je complexe situaties beter en kun je problemen oplossen of waardevolle inzichten verwerven.

Betrokkenheid is een van jouw sterke punten. Je voelt je verbonden met je werk, je omgeving en de taken die je uitvoert. Deze houding stimuleert niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen, waardoor je een positieve invloed hebt op je werkomgeving.

Daarnaast ben je in staat tot zelfsturing. Je hebt geen externe motivatie nodig om jezelf te ontwikkelen en aan het werk te gaan. Je kunt zelfstandig werken en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces en taken.

Kom bij ons stagelopen!

Heb jij nog aanvullende ideeën voor jouw stage en hoe jij invulling hieraan wil geven? Wij denken graag met jou mee! Ben je enthousiast, wacht dan niet te lang en vertel het ons! Solliciteren kan tot uiterlijk 31 augustus. Heb je vragen? Neem gerust contact op met Remmelt Scheringa, Beleidsmedewerker Water via 0592- 36 55 55. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure kun je een mail sturen naar werkenbij@drenthe.nl.



Geïnteresseerd in deze vacature?Solliciteer direct