Werkgroep Duurzaam toerisme
Aantrekkingskracht en streekeigen DNA verzilveren
Het beleven van de bijzondere natuur en het unieke landschap is een belangrijk doel van de Nationale Parken. De werkgroep duurzaam toerisme houdt zich bezig met het ontsluiten van het gebied. De werkgroep draagt zorg voor voldoende en kwalitatief goede voorzieningen. Daarbij zorgen we ervoor dat recreatieve beleving in balans is met de draagkracht van de natuur.
Deze werkgroep geeft invulling aan de doelen: “De unieke natuurbeleving van elk nationaal park versterken, in balans met de draagkracht van de natuur”, en “De herkenbaarheid en eenheid van de gezamenlijke nationale parken in Nederland vergroten”, zoals geformuleerd in het nationale Beleidsprogramma Nationale Parken (ministerie LNV, 2023).
De Drents-Friese grensstreek is in belangrijke mate door de mens gemaakt, met dorpen, steden, bossen, stuifzanden, heidevelden, waterstromen en landgoederen. De combinatie van natuur en cultuurhistorie maakt het gebied uniek. De bewoners van het gebied waarderen hun omgeving en voelen zich daar sterk bij betrokken. Voor hen is van belang dat het goed gaat met de natuur, dat de leefbaarheid in de dorpen en in het landelijk gebied in stand blijft en dat de economie goed blijft draaien, nu en in de toekomst.
De gastvrijheidseconomie is de belangrijkste dragen van de werkgelegenheid in de Drents-Friese grensstreek
Leden van de werkgroep
- Bart Dijkstra, Noordster - voorzitter
- Michael Walter (secretariaat Nationale Parken) - secretaris vanaf 1 februari 2025
- Iwan de Vries (Staatsbosbeheer)
- Gerrie Ebbeling (gemeente Westerveld)
- Ria Stam (Recreatieschap Drenthe)
- Rob Tolman (gemeente de Wolden)
- Lidia Huisman (gemeente Ooststellingwerf)
- Christa Kollen (Provincie Drenthe)
- Marie-Cecile Hatzmann (gemeente Midden-Drenthe)
- Natascha van den Bosch (IVN)
- Shirley Ike (camping Diever)
- ondernemer Holtingerveld
- Catrien Scholten (agenda lid – secretariaat Nationale Parken)
- Petra Ellens (agendalid- Hiswa/recron)