Het stuift weer in de Anserdennen
Begin maart heeft Natuurmonumenten twee stuifzandjes in de Anserdennen opnieuw ‘open’ gemaakt. Dit betekent dat de natuur hier de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het gras is verwijderd, zodat de wind het zand weer kan laten stuiven. Dit is goed voor de planten en dieren die hier leven.
Herstel van de natuur
Het bekendste stuifzandje ligt bij het theehuys Anserdennen, aan de overkant van het fietspad. Ook het stuifzand bij Witteveen is weer open gemaakt. De stuifzandjes waren de laatste jaren steeds meer begroeid met gras en kruiden, omdat er veel stikstof in de bodem kwam en de schaduw van de bomen het steeds vochtiger maakte. Nu het gras is weggehaald, krijgen de planten en dieren die van zon en droogte houden, zoals zandbijen, weer de ruimte om te groeien en te leven.
Zand en zon voor bijzondere dieren
Het open zand biedt een goede plek voor dieren zoals zandbijen. Deze bijen leggen hun eitjes in het zand. Ook kunnen bepaalde planten hier weer beter groeien. Het herstel van de stuifzandjes was een wens van bezoekers en vrijwilligers, die graag wilden dat het gebied weer zou worden zoals het vroeger was. Nu kunnen mensen weer diersporen vinden of lekker in de zon zitten.
Een stukje natuurgeschiedenis
De Anserdennen hebben een interessante geschiedenis. Het gebied was vroeger heidegrond waar schapen graasden. Door de overbegrazing in de 19e eeuw ontstonden de stuifzandjes. Deze zorgden voor problemen voor de landbouw in de omgeving. Om de grond te beschermen, plantten boeren dennenbomen in het zand, wat de Anserdennen maakte tot wat het nu is. De sporen van dit verleden zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.
Bezoek de herstelde stuifzanden
De herstelde stuifzandjes zijn nu een mooie plek om te wandelen, diersporen te zoeken of gewoon van de zon te genieten. Het is een unieke kans om te zien hoe de natuur zich herstelt en meer te leren over de geschiedenis van dit gebied.
Kom dit voorjaar naar de Anserdennen en ontdek het mooie herstelde stuifzand!

Stuifzand in de Anserdennen

Zandbijtje