Nieuws over gedeputeerde Jisse Otter
Gedeputeerde Staten leveren een bijdrage aan verschillende projecten in de Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen in Drenthe), sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. Het gaat om een totaalinvestering van €57.000. Daarmee gaan lokale partijen een masterplan voor de revitalisatie van de voormalige Tuinbouwschool en haar tuinen realiseren, een pilotproject met tekenkunstenaars in diezelfde Tuinbouwschool opzetten en wordt er een film voor basisschoolleerlingen gemaakt door Museum de Proefkolonie. Daarnaast gaat er een aanvullende bijdrage naar Stichting Maatschappij van Weldadigheid voor de realisatie van het kunstwerk op het voorterrein van het Huis van Weldadigheid in het kader van hun 200-jarig bestaan. Na de investeringen die begin 2023 gedaan zijn in het kader van 200 jaar Veenhuizen, richten alle projecten waarin nu geïnvesteerd wordt zich op Frederiksoord-Wilhelminaoord.
Op 21 november nam gedeputeerde Otter van de provincie Drenthe het gebiedsaanbod Veenhuizen in ontvangst. Een plan waaraan een groep agrarische ondernemers uit Veenhuizen het afgelopen anderhalf jaar aan heeft gewerkt. De pilot heeft onderzocht in hoeverre de doelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gerealiseerd kunnen worden in Veenhuizen. Het plan schetst de aanpak en welke stappen gezet kunnen worden om deze doelen in het gebied Veenhuizen te realiseren.
De provincie Drenthe gaat de voordracht van het ambacht olieslager voor de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, ondersteunen. Deze voordracht wordt gedaan onder aanvoering van koren- en oliemolen ‘Woldzigt’ samen met molenstichtingen uit de noordelijke provincies. ‘Woldzigt’ is samen met de ‘De Wachter’ in Zuidlaren één van twee overgebleven oliemolens in Drenthe.
Gedeputeerde Staten presenteren de uitwerking van het Coalitieakkoord 2023-2027 "Samen bouwen we Drenthe!" De voornemens en ambities uit het akkoord zijn verder uitgewerkt en voorzien van een financiële vertaling. Daarmee wordt duidelijk wat het college in 2024 en de jaren erna wil doen voor Drenthe. Daarbij is nog veel ruimte voor inbreng van Provinciale Staten, organisaties en inwoners. De uitwerking van het coalitieakkoord wordt op 20 december 2023 aan Provinciale Staten voorgelegd ter besluitvorming.
Provincie Drenthe is op zoek naar kandidaten voor de Culturele Prijs van Drenthe 2024. Dit is een oeuvreprijs als waardering voor jarenlange prestaties in één of meerdere kunstdisciplines. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,- en een bronzen legpenning.
Als laatste gemeente in Drenthe mag Noordenveld zich in 2025-2026 ‘Culturele gemeente van Drenthe’ noemen. Alle andere elf gemeenten gingen Noordenveld de afgelopen jaren voor met diverse projecten, activiteiten en samenwerkingen op cultureel gebied. De gemeente is nog volop bezig met het uitwerken van een thema en activiteiten en komt voor 1 februari 2024 met een projectplan.
Woensdagmiddag 12 juli zijn tijdens de laatste PS-vergadering voor het zomerreces de nieuwe gedeputeerden geïnstalleerd. Daarmee heeft Drenthe officieel een nieuw college van Gedeputeerde Staten.
“Samen bouwen we Drenthe!” Dat is de titel van het coalitieakkoord van BBB, PvdA, VVD en CDA. Partijen gaan daarin nadrukkelijk op zoek naar verbinding met de samenleving en Provinciale Staten. Naast de plannen voor Drenthe zijn vandaag ook de vijf kandidaat-gedeputeerden en de beoogde portefeuilleverdeling gepresenteerd.