Nieuws over gedeputeerde Jisse Otter
De Culturele Prijs van Drenthe 2024 gaat naar Marion van den Akker. Zij is medeoprichter van Stichting Klassiek in 't Veen die jaarlijks concerten organiseert in Valthermond. Marion verzorgde meer dan twintig jaar hiervoor de programmering. Op maandag 15 april krijgt Van den Akker deze oeuvreprijs uitgereikt in d’Rentmeester in Valthermond.
Iedereen in Drenthe kan van woensdag 13 maart tot en met dinsdag 9 april 2024 een reactie indienen op de ontwerp cultuurnota 2025-2028 van provincie Drenthe met de titel: ‘Cultuur maakt Drenthe, Drenthe maakt cultuur’. In de nota is verwoord hoe de provincie het cultuurbeleid voor de jaren 2025-2028 wil vormgeven. Reacties op de ontwerp-cultuurnota kunnen ingediend worden via een reactieformulier dat te vinden is op www.provincie.drenthe.nl/cultuurnota.
Provincie Drenthe opent op 8 mei 2024 een nieuwe subsidieregeling voor projecten op het Drentse platteland. Het gaat om de regeling ‘Provinciale LEADER-projecten Drenthe’ die aanvullend is op het bestaande LEADER-programma. Doel is het ondersteunen van kleinschalige lokale projecten die ontstaan in de Drentse samenleving en bijdragen aan een toekomstbestendig platteland in onze provincie. De regeling loopt van 2024 tot en met 2027. Zowel de provincie als alle Drentse gemeenten dragen financieel bij. Tot en met 2027 is er in totaal € 2.115.000,-- beschikbaar voor projecten.
Duurzame prestaties van melkveehouders zijn zichtbaar te maken door te sturen op concrete doelen zoals ammoniakemissie, fosfaatbodemoverschot en weidegang. Ze bieden daarmee kansen voor een duurzame toekomst voor landbouw en natuur. Er is echter wel een betere borging van resultaten en een verhoging van de financiële waardering nodig. Dat kan met een aanpak die gericht is op de gezamenlijke doelen en waar samenwerking tussen boer, overheid en ketenpartners centraal staat.
Eigenaren van covergisters in Drenthe hebben vandaag een brief ontvangen naar aanleiding van verdere onderzoeken naar amfetamine in het digestaat. De brief komt van de bevoegde gezagen voor de covergisters; provincie Drenthe en de betrokken gemeenten Midden-Drenthe, Coevorden, Borger- Odoorn, Aa en Hunze.
Hunebedden zijn de oudste gebouwde monumenten van Nederland. Ongeveer 5000 jaar geleden werden ze gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur. Om deze bijzondere grafkamers en hun omgeving nog beter te helpen beschermen, deelde Marjolein Verschuur, Hoofd regio Noord-Oost van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, vandaag archeologische rijksmonumentenpaspoorten uit aan de eigenaren en beheerders van 49 van de 53 Nederlandse hunebedden.
Boeren in de provincie Drenthe die hun bedrijf toekomstbestendiger willen maken, kunnen daarvoor subsidie aanvragen, van 22 januari tot en met 12 februari 2024.
Minder eiwit in het veevoer verlaagt de stikstofuitstoot. Maar hoe zorg je als melkveehouder dat de productie en gezondheid van je koeien op peil blijft? In studiegroepen gaan melkveehouders hier met elkaar en onder begeleiding van een deskundige mee aan de slag. Ervaring opdoen, kennis vergaren en leren van elkaar staat centraal
Gedeputeerde Staten leveren een bijdrage aan verschillende projecten in de Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen in Drenthe), sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. Het gaat om een totaalinvestering van €57.000. Daarmee gaan lokale partijen een masterplan voor de revitalisatie van de voormalige Tuinbouwschool en haar tuinen realiseren, een pilotproject met tekenkunstenaars in diezelfde Tuinbouwschool opzetten en wordt er een film voor basisschoolleerlingen gemaakt door Museum de Proefkolonie. Daarnaast gaat er een aanvullende bijdrage naar Stichting Maatschappij van Weldadigheid voor de realisatie van het kunstwerk op het voorterrein van het Huis van Weldadigheid in het kader van hun 200-jarig bestaan. Na de investeringen die begin 2023 gedaan zijn in het kader van 200 jaar Veenhuizen, richten alle projecten waarin nu geïnvesteerd wordt zich op Frederiksoord-Wilhelminaoord.
Op 21 november nam gedeputeerde Otter van de provincie Drenthe het gebiedsaanbod Veenhuizen in ontvangst. Een plan waaraan een groep agrarische ondernemers uit Veenhuizen het afgelopen anderhalf jaar aan heeft gewerkt. De pilot heeft onderzocht in hoeverre de doelen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gerealiseerd kunnen worden in Veenhuizen. Het plan schetst de aanpak en welke stappen gezet kunnen worden om deze doelen in het gebied Veenhuizen te realiseren.