Toegankelijke en veilige bereikbaarheid


Iedereen die deelneemt aan het verkeer, wil graag veilig op zijn of haar bestemming komen. Helaas eist het verkeer in Drenthe elk jaar ruim twintig mensenlevens en honderden gewonden. Dit aantal is te hoog. Samen werken wij aan een verkeersveilig Drenthe met als doel nul verkeersslachtoffers. Door ons te richten op veilige infrastructuur, educatie en campagnes om bewustwording te vergroten, handhaving en innovatieve projecten zijn we op de goede weg.

Uitgelicht

In het Drentse verkeer vallen vele gewonden en komt er gemiddeld elke 14 dagen iemand om. Daarom is de Mobiliteitsraad Drenthe de campagne ‘Samen richting Nul verkeersslachtoffers!’ gestart. De meeste verkeersongevallen ontstaan door een menselijke fout. Om in Drenthe samen richting nul verkeersslachtoffers te gaan is gedragsbeïnvloeding dan ook belangrijk. Daarom zet de Mobiliteitsraad Drenthe in op campagnes en educatie-projecten middels 9 verkeersveiligheidscampagnes en een aanbod van 64 educatieprojecten over verschillende leeftijdsgroepen.

Uit de verkeersveiligheidsanalyse van Drenthe blijkt dat met name de thema's veilige infrastructuur, verkeersdeelnemers, snelheid en afleiding in het verkeer de grootste knelpunten zijn. Op deze, maar ook andere thema's, richten wij onze ambities en maatregelen. Lees hier meer over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid en de Drentse ambities.

De provincie doet onderzoek naar de verkeersveiligheid en doorstroming rondom verkeersplein Gieten en een betere verbinding voor het openbaar vervoer.

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. We zijn 24/7 bereikbaar, zelfs in het verkeer. Handig voor als je voor je werk altijd bereikbaar moet zijn, maar levensgevaarlijk. Daar moet verandering in komen, vindt de provincie Drenthe. De provincie roept alle bedrijven in Drenthe op: rij Mono! Doen jullie mee?

Doortrappen Drenthe helpt je om zo lang mogelijk en veilig te kunnen blijven fietsen. Want fietsen is heerlijk! Door te fietsen, blijf je langer gezond, zelfstandig en in contact met andere mensen. Doortrappen Drenthe bestaat uit verschillende fietsactiviteiten bij jou in de buurt waar je gratis aan mee kunt doen.

Rekeningrijden of Betalen naar Gebruik (BnG) is in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-IV opgenomen met de afspraak om per 1 januari 2030 een systeem van BnG in te voeren.