Mobiliteit op maat


De focus van de afgelopen jaren lag vooral op het verbeteren van de doorstroming van het verkeer, waardoor op sommige plekken de afstand tot voorzieningen is toegenomen. Om Drenthe goed bereikbaar te maken, is het combineren van verschillende vervoerswijzen tot één reis de oplossing. Het succes hiervan wordt bepaald door de zwakste schakel, die vaak het overstappen tussen de verschillende vervoerswijzen is.

Helaas wordt overstappen vaak als noodzakelijk, onprettig en tijdrovend ervaren. Daarom zetten wij in Drenthe in op 'hubs': veilige en gastvrije overstappunten tussen verschillende vervoerswijzen. Kom onze hubs ontdekken en ervaar het gemak van een reizen door Drenthe!

In Drenthe vinden we het belangrijk dat iedereen veilig, gezond en betaalbaar kan deelnemen aan de maatschappij. Het is van belang dat mensen toegang hebben tot plekken die nodig zijn voor hun welzijn en welvaart. Om ervoor te zorgen dat deze voorzieningen bereikbaar blijven, hebben we een breed aanbod van passend vervoer en zorgen we voor een goede toegankelijkheid hiervan. We optimaliseren hubs en maken het boeken van ketenreizen gemakkelijk. Zo zorgen we voor deelmobiliteit waarmee we het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit op Maat realiseren. Lees meer: Uitvoeringsprogramma Mobiliteit op Maat (pdf?handheld=true, 4.7 MB).

Uitgelicht

Bindwerk is een programma van de provincies Drenthe en Groningen. Wij werken aan de bereikbaarheid van voorzieningen voor iedereen in Drenthe en Groningen. Want alle mensen moeten hier makkelijk gebruik kunnen maken van voorzieningen voor ontmoetingen, boodschappen, zorg, werk, onderwijs, cultuur en sport.

Een hub is een plek waar je kunt overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel. En waar je op een prettige manier even kunt wachten. Extra voorzieningen maken de hub tot een aangename plek. Er zijn op meer dan 50 plekken hubs in Groningen en Drenthe.

De provincie Drenthe wil ervoor zorgen dat deelmobiliteit, zoals deelauto's en deelfietsen, een praktische keuze wordt voor iedereen. Dit betekent dat deze opties een belangrijke aanvulling worden op het huidige vervoersnetwerk. Samen met andere provincies en gemeenten maken we hier plannen voor.

Groningen en Drenthe kenmerken zich door de grote omvang van het landelijk gebied. Om goede toegang tot duurzaam vervoer in provincies te garanderen hebben wij Arriva de opdracht gegeven een gebruiksvriendelijke reisapp te ontwikkelen. Met één app boek, plan, en betaal je als reiziger je hele reis. Dit noemen we MaaS, oftewel Mobility as a Service (mobiliteit als dienst): alle vervoersopties in één app. Binnenkort verwachten wij dat deze app beschikbaar is.