Wat doet de provincie?
Binnen de provincie is de Samenwerkingsregio-Noord-Nederland (RAL) bezig met de uitrol van de laadinfrastructuur. Dit doet zij door nauw samen te werken met gemeenten, de nodige ondersteuning te bieden en in de toekomst bedrijven te helpen/informeren over semi- publieke en logistieke laadpunten. Deze ondersteuning houdt in dat we monitoren of het netwerk van laadpalen meegroeit met het aantal elektrische voertuigen, het helpen van gemeenten met het opstellen van een integrale laadvisie en plaatsingsbeleid voor de publieke laadinfrastructuur.
Wat doet RAL Noord?
Inwoners en organisaties kunnen een laadpaal aanvragen bij hun gemeente. Gemeenten krijgen, maar hebben ook zelf veel vragen. Elektrisch rijden is immers een vrij nieuw onderwerp waar we allemaal nog veel over moeten leren. Daarom is het logisch om dit gezamenlijk aan te vliegen. RAL Noord ondersteunt gemeenten met kennis en kunde. Daarnaast zijn er onderwerpen die we regionaal aan kunnen pakken, zoals het snelladen langs provinciale wegen en snelwegen. Ook voeren we als RAL Noord het gesprek met de landelijke overheid en behartigen we daar onze belangen als regio.
De provincie probeert ook regionaal te sturen op de juiste en voldoende laadinfrastructuur. Daar zijn verschillende prognoses en berekeningen voor doorgevoerd. Het is voor de laadinfrastructuur bepalend of er in Drenthe 70.000 elektrische voertuigen of 240.000 elektrische voertuigen rondrijden in 2050. Als het aantal elektrische auto's sneller of langzamer groeit (bijvoorbeeld door subsidies), zorgt de provincie ervoor dat er altijd genoeg laadpalen komen, dus niet te veel en niet te weinig.