Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan?
U kunt een openbare laadpaal aanvragen via Laadpaal Nodig. Via dit aanvraagportaal vraagt u (kosteloos) een laadpaal aan. De concessiehouder Equans verzorgt de plaatsing van de laadpaal. De laadpaal wordt binnen een afstand van 250 meter vanaf het aanvraagadres geplaatst nabij een openbare parkeerplaats. Het streven is om de paal binnen 12 weken ná aanvraag geplaatst te hebben.
Voor wie?
De laadpalen zijn voor inwoners zonder eigen oprit, of personen die in Drenthe en/of Groningen werken die de auto op een openbare parkeerplek moeten zetten.
Voorwaarden aanvraag openbaar laadpunt
- U woont in de gemeente of u werkt minimaal 28 uur per week in deze gemeente.
- U gebruikt of gaat een elektrische auto gebruiken, die minimaal 45 km elektrisch kan rijden.
- U heeft geen eigen parkeerterrein en moet uw elektrische auto op straat parkeren.
- Binnen loopafstand (ongeveer 250 meter) van uw woon- of werkadres is nog geen openbaar laadpunt aanwezig. Het kan ook zijn dat er wel een openbaar laadpunt aanwezig is, maar dat uit de laadgegevens blijkt dat er behoefte is aan een nieuw openbaar laadpunt. Geef uw verzoek daarom wel altijd door.
Nodig bij uw aanvraag
- Kopie koopcontract of leasecontract
- Parkeervergunning indien van toepassing
Hoe werkt het?
- Wanneer uw verzoek is goedgekeurd, wordt de laadpaal op een plek bij u in de straat of buurt geplaatst. Dit is op ongeveer 250 meter loopafstand van uw woning of bedrijf.
- Houd er rekening mee dat het plaatsen van een laadpaal in de openbare ruimte ongeveer 12 weken duurt.
- Bij de laadpaal wordt ten minste één parkeervak gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen.
- De laadpaal is voor algemeen gebruik, ook buurtbewoners en bezoekers kunnen er gebruik van maken.
Gratis
Het aanvragen en plaatsen van een laadpaal is gratis. De prijs die u als elektrisch rijder betaalt aan de paal verschilt per laadpunt en per laadpasverstrekker.
Voordelig en eenvoudig laden in Groningen en Drenthe
Voor elektrische autobezitters in Groningen en Drenthe* is het nu mogelijk om voordelig en eenvoudig hun auto op te laden. Equans biedt transparante betaalmogelijkheden voor de e-rijder. Het is voor de e-rijder mogelijk om met de telefoon te betalen door de QR-code op de paal te scannen. Met de Charge Assist-app betaalt u alleen het laadpaaltarief dat door Equans is bepaald. Let op: bij niet-Equans laadpalen kunnen de laadkosten hoger uitvallen.
Laadpas biedt duidelijkheid
Een andere mogelijkheid om voor het opladen te betalen is met behulp van een laadpas. Er zijn verschillende bedrijven die laadpassen uitgeven. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de opslag die de provider berekent en het laadtarief van de exploitant, zoals Equans. Omdat de hoogte van de opslag die de provider toepast per paal anders is, kan hier verwarring over ontstaan. Voor de inwoners van Groningen en Drenthe is dit probleem opgelost met de laadpas van Tap Electric. Deze pas kost €1,25 per maand en zorgt ervoor dat u kunt laden zonder extra opslag per laadtransactie. Voor de tarieven van het laden kijkt u op de website van Equans. De palen van Equans zijn te herkennen aan het nummer op de paal: GRDR-XXXX.
Met deze laadpas laadt u niet alleen voordelig in Groningen en Drenthe, maar ook bij Equans laadpalen in heel Nederland en delen van Europa ongeacht de exploitant. Vraag uw laadpas aan via: https://www.tapelectric.app/nl/equans/.
Meer informatie of vragen?
Stuur een e-mail naar ev.groningendrenthe.nl@equans.com. Of kijk op de website van Equans.
*met uitzondering van inwoners van de gemeente Groningen en de gemeente Eemsdelta.
Groener en slimmer vervoer
De provincies Drenthe en Groningen willen het vervoer groener en slimmer maken. Elektrische auto's dragen daaraan bij. Voldoende openbare laadpalen stimuleren elektrisch rijden. Door het plaatsen van openbare laadpalen met 100% Nederlandse groene stroom dragen we bij aan een snellere omslag naar elektrisch rijden en duurzame energie. We willen hiermee minder uitstoot van CO2 en fijnstof en minder geluidsoverlast van autoverkeer realiseren.