Fiets als duurzaam alternatief
Drenthe, dé fietsprovincie. Voor het afleggen van korte afstanden wordt nu nog te vaak de auto genomen, waar men ook de fiets kan nemen. Dat kan anders. Fietsen is niet alleen gezond, maar ook het meest duurzame vervoersmiddel. Door het aanleggen van aantrekkelijke en veilige infrastructuur gekoppeld aan OV-knooppunten en campagnes, proberen wij mensen te stimuleren om vaker de fiets te pakken. Het doel is om in tien jaar tijd naar 20% meer fietskilometers in Drenthe te gaan. Dit streven wij na door middel van de Fietsagenda 2022-2026 (pdf?handheld=true, 3.6 MB).
We ondersteunen programma’s om ouderen met de fiets langer mobiel te houden. Met de werkgeversaanpak 'Drenthe reist Duurzaam' betrekken we bedrijven bij het stimuleren van het fietsgebruik bij (woon-)werkverkeer. Ook investeren we in doorfietsroutes die zorgen voor goede woon-werkverbindingen. En realiseren we aantrekkelijke fietspaden voor recreatief gebruik en organiseren we diverse fietsevenementen.
Uitgelicht
De VAM berg (Col du VAM) is vanaf oktober 2018 geopend voor sporters en is sindsdien razend populair. De berg is een kunstmatige heuvel die van origine een vuilnisbelt was. Het fietsparcours op de Col du VAM bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 m lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Naast fietsen kunt u er wandelen en is er een bikepark aangelegd speciaal voor kinderen.
Wist u dat in Drenthe het wegverkeer 92% van de CO2 uitstoot verzorgt? En dat meer dan de helft daarvan werk gerelateerde reizen zijn? Drenthe reist Duurzaam is een initiatief van Provincie Drenthe in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Drenthe reist Duurzaam houdt zich bezig met thema’s als thuiswerken, openbaar vervoer en de fiets en heeft als doel meer medewerkers duurzaam naar en voor het werk te laten reizen. Onze adviseurs leveren gratis (fiscaal) advies op maat en helpen jou bij het verduurzamen van jouw bedrijf.
De provincies Drenthe en Groningen werken samen met de gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo aan de realisatie van De Groene As. Zij zien de doorfietsroute in een groter maatschappelijk en economisch kader dan alleen het realiseren van een fietspad. Zo draagt de Groene As bij aan een betere bereikbaarheid van regio Groningen-Assen, stimuleren van gezonder leven, impuls voor toerisme en recreatie en draagt de route bij aan een duurzame samenleving.
Drenthe lijkt wel voor de fiets gemaakt. Al fietsend door de Drentse natuur trekt er allerlei moois aan je voorbij. Je komt door Nationale Parken, prachtige natuurgebieden, gezellige dorpjes en je ontdekt de mooiste historische plekjes. Kies een uitgestippelde route of ontdek Drenthe via het uitgebreide knooppuntennetwerk. Avontuurlijk ingesteld? Dan bedwing je de Drentse natuur op je mountainbike.
Doortrappen Drenthe helpt je om zo lang mogelijk en veilig te kunnen blijven fietsen. Want fietsen is heerlijk! Door te fietsen, blijf je langer gezond, zelfstandig en in contact met andere mensen. Doortrappen Drenthe bestaat uit verschillende fietsactiviteiten bij jou in de buurt waar je gratis aan mee kunt doen.
Tour de Force is een platform van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten die zich inzetten voor een sterker fietsbeleid in Nederland. De doelstelling van Tour de Force is 20% meer fietskilometers in 2027 ten opzichte van 2017. Dat sluit mooi aan op de Drentse ambities. In het Nationaal Toekomstbeeld Fiets 2040 staat hoe dat kan worden gehaald. De Drentse gedeputeerde Henk Brink is dan ook namens de 12 provincies bestuurder in de Tourleiding van Tour de Force.