Openbare laadpalen in Groningen en Drenthe
De provincies Drenthe en Groningen werken samen met gemeenten aan een dekkend en toekomstbestendig netwerk van openbare laadpalen.
Laadpaal aanvragen
De geplaatste openbare laadpalen zijn met name bedoeld voor inwoners uit de deelnemende gemeenten* met een elektrische auto die geen eigen oprit hebben. Inwoners kunnen een laadpaal aanvragen wanneer ze verder dan 250 meter van een openbaar oplaadpunt wonen. Ook forenzen, die hun elektrische auto op straat moeten parkeren, kunnen een laadpaal aanvragen. De laadpaal komt in de straat of iets verderop te staan. Altijd op loopafstand van de woning of het bedrijf. Een laadpaal aanvragen gaat snel en gemakkelijk via www.laadpaalnodig.nl. *De deelnemende gemeenten zijn: Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Het Hogeland, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Midden-Groningen, Noordenveld, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Tynaarlo, Veendam, Westerkwartier, Westerveld, Westerwolde, De Wolden. Gemeente Groningen en Eemsdelta hebben een eigen aanpak voor het plaatsen van laadpalen.
Soorten
De meeste laadpalen in Groningen en Drenthe staan bij een woning of bedrijf op eigen grond en zijn specifiek bedoeld voor de huiseigenaar of medewerkers van het bedrijf. De openbare laadpalen zijn hier een aanvulling op. Naast deze openbare laadpalen zijn er ook nog semi-publieke laadpalen voor bijvoorbeeld bezoekers van een bedrijventerrein, winkelgebied, hotel, restaurant of ziekenhuis en andere laadpalen in de openbare ruimte bij bijvoorbeeld ov-knooppunten of tankstations.
Energietransitie
De provincies Groningen en Drenthe zien de komst van de laadpalen als een belangrijke stap in de energietransitie. Met de openbare laadpalen maken we het iedereen nog makkelijker om in een elektrische auto te gaan rijden. Nu rijden er in Groningen en Drenthe bijna 15.000 elektrische auto's; over vijf jaar zijn dat er naar verwachting 55.000. De twee provincies willen zo snel mogelijk naar nul procent fossiele brandstoffen in het persoonlijk en zakelijk vervoer. Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s nul procent CO2 uitstoten en het liefst elektrisch zijn.
Via www.laadpaalnodig.nl kunt u zelf een laadpaal aanvragen.