Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) in Drenthe
De bouwopgave in Noord-Nederland is groot. Ook in Drenthe staan we voor flinke uitdagingen, zoals de bouw van nieuwe woningen en projecten in de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Deze ontwikkelingen vragen niet alleen om fysieke veranderingen, maar ook om een andere manier van bouwen – duurzaam, schoon en toekomstgericht.
Daarom heeft de provincie Drenthe zich in 2023 aangesloten bij het landelijke convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB). Hiermee geven we duidelijk richting aan onze ambitie: bouwen zonder uitstoot. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is het emissievrij maken van het transport van en naar de bouwplaats. Hoewel bouwlogistiek vaak uit het zicht blijft, speelt het een cruciale rol bij het verminderen van uitstoot. Slimmere en duurzamere logistiek biedt bovendien niet alleen milieuwinst, maar ook economische voordelen.
Kortom: bouwen in Drenthe doen we met oog voor de toekomst. Emissieloos, efficiënt en verantwoord.
De SEB-aanpak in drie heldere stappen
De routekaart van het SEB-convenant biedt een duidelijke aanpak in drie stappen.
- Vermijden: minder transportbewegingen betekent direct minder uitstoot.
- Verslimmen van logistieke processen. Door beter te plannen en leveringen te bundelen, wordt de keten efficiënter.
- Verschonen: waar transport noodzakelijk blijft, kiezen we voor emissievrije alternatieven.
Waarom emissievrij transport nú noodzakelijk is
Deze aanpak is niet vrijblijvend. Richting 2030 worden de eisen voor emissievrij transport steeds strenger. Dat is nodig en logisch, want:
- Het Klimaatakkoord vraagt om minstens 55% CO₂-reductie in 2030 ten opzichte van 1990.
- De stikstofproblematiek rondom Natura 2000-gebieden betekent dat we bij elk project moeten aantonen dat de stikstofuitstoot geen schadelijke effecten heeft op de natuur.
- De Omgevingswet (Besluit Bouwwerken Leefomgeving) verplicht ons om bij bouw- en sloopwerkzaamheden adequate maatregelen te nemen om stikstofemissies te beperken.
- Via het Schone Lucht Akkoord streven we naar 75% minder gezondheidsschade door luchtverontreiniging in 2030.
En dankzij onze aansluiting bij het SEB, krijgen we als deelnemer toegang tot cofinanciering vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de extra kosten die gepaard gaan met emissievrij bouwen.
Praktijkvoorbeeld: emissievrije doorfietsroute bij De Punt
Dat het kan, bewijzen we al in de praktijk. In Drenthe hebben we ervaring opgedaan met de Groene As – de doorfietsroute tussen Groningen en Assen. Deze is deels emissievrij aangelegd. Via de SPUK-regeling ontvingen we €100.000 om de extra kosten van emissievrij bouwen te dekken.
Financiering groeit mee met commitment
Zero emissie bouwen vraagt om verandering – en die verandering lukt alleen met samenwerking. Hoe breder de steun, hoe groter het beschikbare budget. Sluiten naast provincies en waterschappen ook álle gemeenten in Noord-Nederland zich aan bij het SEB-convenant, dan komt er meer geld beschikbaar voor de meerkosten van emissievrij bouwen. Door gezamenlijke schaalgrootte wordt dit de norm in plaats van de uitzondering. Gemeenten profiteren ook, doordat zij in aanmerking komen voor financiële regelingen.
Regeling stimulering Schoon en Emissieloos Bouwen voor medeoverheden (SPUK SEB)
Subsidie Wagenparkscan Verduurzaming Transport & Zwaar Materieel
Voor bedrijven die actief zijn in de Grond-, Weg- en Waterbouw is er een subsidieregeling wagenparkscan.