Nieuws over natuur, milieu en energie
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe stellen 8,75 miljoen euro extra budget beschikbaar om de stikstofuitstoot bij agrarische ondernemingen terug te brengen. De Investeringsregeling Reductie Stikstof die 7 juni 2023 van start ging, was in trek en bereikte al op 12 juni 2023 het maximum.
Het elektriciteitsnet moet worden verzwaard en uitgebreid: er moet een nieuwe regionale energieinfrastructuur komen door netbeheerders. Om hen hiermee goed te kunnen helpen, stelt de provincie Drenthe het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) vast. Het pMIEK is een instrument om te komen tot een betere afstemming met netbeheerders en gemeenten over de wijze waarop, wanneer en waar energie-infrastructuur wordt gerealiseerd binnen de provincie.
Provincie Drenthe stelt nog eens € 400.000,- beschikbaar voor wolfwerende rasters. De subsidie is bedoeld voor houders van hoefdieren in heel Drenthe.
Het college van Gedeputeerde Staten stuurt een eerste conceptversie van het gebiedsprogramma voor het landelijk gebied op naar het Rijk. Vanuit de Wet stikstofreductie en natuurherstel (Wsn) is de opdracht voor de provincie Drenthe om voor 1 juli 2023 een concept gebiedsprogramma aan te leveren in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
De afgelopen maanden zijn we vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed in gesprek gegaan met 9 Drentse gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Dat zijn alle gemeenten in onze provincie die onder de zogenoemde SPUK2-regeling vallen. Inmiddels hebben we alle gemeenten gesproken en hebben we een totaaloverzicht opgesteld, een matrix. Hieruit blijkt dat elke gemeente anders is, maar dat er ook zeker gezamenlijke vraagstukken uit naar voren komen.
We willen in een bijeenkomst deze resultaten graag aan jullie terugkoppelen en met jullie in gesprek gaan over de te nemen vervolgstappen. Hiervoor organiseren we een werksessie op 12 juli van 09.00 uur tot 13.00 uur in het provinciehuis in Assen.
Melkveehouders uit Drenthe, Fryslân en Groningen die de stikstofuitstoot in hun bedrijf willen verminderen, kunnen hier subsidie voor krijgen van de provincie. Met de Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie willen de provincies de stikstofdepositie laten afnemen, en daarmee ook de neerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden. Dit draagt bij aan het in stand houden van de beschermde natuur. Het Rijk heeft in totaal 55 miljoen euro voor de regeling beschikbaar gesteld, als onderdeel van de zogenaamde versnellingsaanpak. De subsidie is vanaf 7 juni aan te vragen via het subsidieloket van Samenwerkingsverband Noord-Nederland, www.snn.nl, en loopt tot eind 2024.
Recreatie- en zorgbedrijf ‘De Deelderij’ in Schoonloo is maandag 5 juni uitgeroepen tot ‘Groene koploper Drenthe’ door het Energiefonds Drenthe en provincie Drenthe. De ‘Groene koploper Drenthe’ is een initiatief van Energiefonds Drenthe ter ere van de duizendste financiering die zij verstrekten voor de verduurzaming van het bedrijf. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra reikte het bordje uit aan eigenaren Marco en Marloes Bosma. De recreatie- en zorgondernemers zijn de eerste in Drenthe die het bordje krijgen als inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers.
Het Fixteam Drenthe gaat op pad in de provincie en fixt gratis tochtstrips, radiatorfolie, LED-lampen of andere kleine energiebesparende maatregelen bij inwoners thuis. In juni en juli 2023 gaat het team proefdraaien in een aantal dorpen en steden. Dit als voorbereiding op de daadwerkelijke start in de hele provincie in september 2023.
Meer dan 380 Drentse melkveehouders hebben zich aangemeld voor Duurzaam Boeren Drenthe. In dit programma worden boeren beloond voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.
Voor veel lokale initiatieven is het oprichten van een opwekcoöperatie en het opzetten van een collectief zonnestroomproject een flinke stap. Het gaat in de meeste gevallen om aanzienlijke bedragen die je niet elke dag uitgeeft met veel juridische en technische zaken die je moet uitzoeken en regelen. Daarnaast is sinds 2021 is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) als opvolger van de postcoderoosregeling geopend. Deze nieuwe invulling maakt het gemakkelijker voor coöperaties om energieprojecten op te zetten. Maar hoe werkt dat dan? Daarom wil je graag weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en exploiteren van zo’n zonnestroomproject.