Nieuws over natuur, milieu en energie
De werkregio Groningen/Noord-Drenthe ontvangt bijna 7 miljoen euro van het Rijk voor de uitvoering van concrete klimaatadaptatiemaatregelen. De regio diende een financieringsaanvraag in voor 64 maatregelen, via de Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie. Met de honorering hiervan betaalt het Rijk een derde van de kosten.
Drenthe is een echte wandelprovincie. Toch weet de groep langeafstand wandelaars Drenthe nog niet goed te vinden. Om hier verandering in te brengen wordt er door Gedeputeerde Staten €54.752,- geïnvesteerd om het iconische Drenthepad, van maar liefst 329 kilometer lang, een impuls te geven. Nivon Natuurvrienden, beheerder van het pad, gaat met deze investering zorgen voor (meertalig) informatiemateriaal, 30 speciale Drenthepad bankjes langs het pad, het aanvullen van bewegwijzering en het activeren van ondernemers langs de route. Doel is de zichtbaarheid en bekendheid van het pad te vergroten, zodat meer wandelaars van het pad en de omgeving gaan genieten.
Het afgelopen najaar is van start gegaan met de aanleg van nieuwe kades in het Natura 2000-gebied Fochteloërveen. Door de aanleg van de kades wordt kostbaar regenwater beter vastgehouden.
Provincie Drenthe presenteert donderdag 23 maart bij de oprichting van ondernemersvereniging van bedrijventerrein De Punt de leidraad ‘Naar energieneutrale bedrijventerreinen in 2035’. De leidraad is tot stand gekomen naar aanleiding van de bedrijventerreinaanpak van de provincie Drenthe.
25 dierenartsen uit de provincie Drenthe en Fryslân kunnen voortaan DNA afnemen bij gewond geraakt vee na een vermoedelijke wolvenaanval. In opdracht van BIJ12 en de provincie kregen de dierenartsen hiervoor afgelopen maandag een instructie van een deskundige van het laboratorium Wageningen University & Research. Naast de instructie is er ook een schriftelijk protocol opgesteld voor alle dierenartsen in Nederland.
In Drenthe hebben sinds eind december vijftien eigenaren van maatschappelijk vastgoed gebruik gemaakt van de renteloze maatschappelijke energielening. Het gaat onder andere om dorpshuizen, musea en sportverenigingen. Zij vroegen de lening aan voor onder meer zonnepanelen, warmtepomp, (veld)-ledverlichting en isolatie. De renteloze lening kan aangevraagd worden via het Energiefonds Drenthe van provincie Drenthe en is bedoeld om vastgoed te verduurzamen en daarmee de energierekening te verlagen.
Als eigenaar van maatschappelijk vastgoed neemt u deel of heeft u deelgenomen aan het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed Drenthe.
Het programma is onderdeel van het landelijke Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed, dat gecoördineerd wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO en de provincies zijn erg benieuwd wat u van het programma vindt en hoe u de ontzorging ervaart, dan wel heeft ervaren. Met uw inzichten kunnen wij en RVO het programma namelijk waar nodig verbeteren. Vul daarom de enquête in.
Bent u fysiotherapeut, tandarts, huisarts of apotheker en eigenaar van het pand van de praktijk? Dan kan het lonen om dit gebouw te verduurzamen. Bijvoorbeeld om de energierekening te verlagen of vanwege het klimaat. Misschien bent u al begonnen met het nemen van (isolerende) maatregelen. In de eerste plaats bent u natuurlijk zorgaanbieder en daarom heeft u misschien wel onvoldoende tijd of geld om stevig met verduurzaming aan de slag te gaan. Provincie Drenthe helpt. Hoe? Kom naar de bijeenkomst op 4 april.
Zes provincies (Drenthe, Overijssel, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland) en vijf veehouderijsectoren willen samen nieuwe innovatieve maatregelen en technologie ontwikkelen om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen en daarmee een flinke stap vooruit maken in het stikstof- en klimaatvraagstuk. Provincies en sectoren starten met 50 pilots om snel inzichtelijk te maken welke maatregelen substantieel bijdragen aan het verminderen van uitstoot. De pilots leveren kennis en ervaring op die een plek kunnen krijgen in nieuwe wet- en regelgeving
Drenthe heeft van oorsprong een prachtig watersysteem. Maar dit watersysteem kan wel een oppepper gebruiken met als doel om ook in droge periodes voldoende water op voorraad te hebben. Bijvoorbeeld voor het maken voor drinkwater. Op dit moment zijn er onvoldoende mogelijkheden om water te bufferen en vast te houden voor droge tijden. Net zoals er in Drenthe nagedacht is over het opslaan van water door extreme regenval, moet er ook nagedacht worden over buffering voor extreme droogte. Daarmee is ook de natuur en landbouw gebaat.