Nieuws over natuur, milieu en energie
De provincie Drenthe en Vechtstromen geven een waarschuwing vanwege onvoldoende waterkwaliteit in de Grote & Kleine Rietplas in Emmen. Het gaat om de locaties Kleine Rietplas, Grote Rietplas – Watersportstrand, Grote Rietplas – Parelstrand en Grote Rietplas – Rietstrand. Er is een te hoge concentratie blauwalgen gemeten. De provincie heeft waarschuwingsborden geplaatst.
Er zijn vijf wolvenwelpen gezien in de regio Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Dit blijkt uit waarnemingen die via monitoring in het gebied zijn verzameld. Dit is de tweede keer dat er wolvenwelpen geboren worden in Drenthe.
De tweede subsidieronde voor stikstofverlagende maatregelen op het boerenerf die op 7 juli open ging, is officieel gesloten. Het budget van 8,75 miljoen euro was binnen een week overschreven. Dat gold ook voor de eerste ronde in juni. De meeste aanvragen waren voor een mestrobot, de aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor regenwater en capaciteit voor mestopslag.
De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) van RVO komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Vorig jaar werd DUMAVA in 1 dag 2,5 keer overtekend, bereid je daarom goed voor op de aanvraag.
De afgelopen maanden zijn we vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed in gesprek gegaan met 9 Drentse gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Dat zijn alle gemeenten in onze provincie die onder de zogenoemde SPUK2-regeling vallen. Na deze individuele gesprekken was het tijd om de resultaten en bevindingen hiervan aan iedereen terug te koppelen. Dat deden we in een werksessie op 12 juli.
Nieuw instrument ‘Drents AdaptatieBeeld’ geeft inzicht in effecten van klimaatverandering in Drenthe
Wat zijn de effecten van klimaatverandering? En wat is de impact op bijvoorbeeld natuur, recreatiegebieden en infrastructuur? Het Drents AdaptatieBeeld, het nieuwe instrument met kaartmateriaal dat de provincie ontwikkeld heeft, laat dit zien. Hiermee kan Drenthe beter werken aan een klimaatbestendige omgeving waar mensen prettig en veilig kunnen wonen en werken.
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe stellen 8,75 miljoen euro extra budget beschikbaar om de stikstofuitstoot bij agrarische ondernemingen terug te brengen. De Investeringsregeling Reductie Stikstof die 7 juni 2023 van start ging, was in trek en bereikte al op 12 juni 2023 het maximum.
Provincie Drenthe stelt nog eens € 400.000,- beschikbaar voor wolfwerende rasters. De subsidie is bedoeld voor houders van hoefdieren in heel Drenthe.
Het elektriciteitsnet moet worden verzwaard en uitgebreid: er moet een nieuwe regionale energieinfrastructuur komen door netbeheerders. Om hen hiermee goed te kunnen helpen, stelt de provincie Drenthe het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) vast. Het pMIEK is een instrument om te komen tot een betere afstemming met netbeheerders en gemeenten over de wijze waarop, wanneer en waar energie-infrastructuur wordt gerealiseerd binnen de provincie.
Het college van Gedeputeerde Staten stuurt een eerste conceptversie van het gebiedsprogramma voor het landelijk gebied op naar het Rijk. Vanuit de Wet stikstofreductie en natuurherstel (Wsn) is de opdracht voor de provincie Drenthe om voor 1 juli 2023 een concept gebiedsprogramma aan te leveren in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).