Nieuws over natuur, milieu en energie
Op maandag 25 november hebben de provincie Drenthe en de vier waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen een bestuursovereenkomst ondertekend voor watermaatregelen die gericht zijn op landbouw . Dit helpt bij het duurzaam ontwikkelen van het platteland en de landbouwsector.
Ben je paardenhouder en wil je weten hoe je jouw dieren kunt beschermen tegen wolven? De Wolvencommissie Drenthe organiseert twee praktijkbijeenkomsten waarin we ervaringen delen en concrete oplossingen bespreken. De bijeenkomsten zijn speciaal gericht op paardenhouders die meer willen leren over preventieve maatregelen en ondersteuningsmogelijkheden.
Goed nieuws voor gemeenteambtenaren en schoolbesturen en andere maatschappelijk vastgoedeigenaren: onze SPUK-aanvraag voor het voortzetten van het programma is goedgekeurd! Daarmee hebben we nieuw budget gekregen (861.862 euro) waarmee we ons belangrijke werk voortzetten in ieder geval tot 1 mei 2027.
Vandaag vond de feestelijke opening van de Nationale Boomfeestdag 2024 plaats in Drenthe, bij boswachterij Ruinen in Echten. Onder het motto ‘ieder kind een boom’ werkt Stichting Nationale Boomfeestdag samen met honderden partners aan het doel om ieder kind in Nederland een boom te laten planten en in aanraking te brengen met de natuur.
Na meer dan tien jaar intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking met de omgeving en partners Prolander, Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer, start Provincie Drenthe met de herinrichting van Geelbroek.
De provincie Drenthe heeft subsidie gegeven aan drie recreatieve projecten in de natuur. Hiermee wordt het recreatieve aanbod in de provincie verder versterkt. Buitenrecreatie draagt niet alleen bij aan het welzijn van de inwoners van Drenthe, maar is ook een belangrijke trekpleister voor bezoekers van buiten de provincie. Het gaat om projecten die horen bij gebiedsontwikkelingen in het provinciale Programma Natuurlijk Platteland.
Het energiezuinig maken van een appartementencomplex vraagt veel van een VvE. Waar begin je? Wat zijn verstandige maatregelen en hoe word je het als vereniging eens over wat te doen? Er zijn verschillende leningen en subsidies beschikbaar maar wat past het beste in de situatie? In gemeente Hoogeveen zijn adviseurs die VvE's hiermee kunnen helpen. Eén van hen, Bert Reiling, deelt zijn ervaring met ons.
Uit onderzoek van de noordelijke provincies blijkt dat bodems die bovengronds worden bemest vaak beter op bodembiologie scoren dan bodems waarin mest werd geïnjecteerd. Zodebemesting vermindert de ammoniakemissie naar de lucht, maar is minder gunstig voor de bodembiologie. De provincies bespreken nu de mogelijkheden voor vervolgonderzoek naar mestaanwending.
Het energiesysteem heeft met verschillende problemen te maken. Er is te weinig capaciteit, een deel van de infrastructuur is verouderd en er komen steeds meer nieuwe energiebronnen bij. Het is dan ook een flinke puzzel om goede oplossingen te ontwikkelen voor een goedwerkend, duurzaam energiesysteem. Hoe mooi is het als je op één plek met die puzzel aan de slag kunt?
In september 2023 is er een grote brand geweest bij afvalverwerker AVR Rozenburg, waardoor tot en met oktober 2024 de verbrandingscapaciteit niet beschikbaar is. Dit betreft 17% van de Nederlandse verbrandingscapaciteit. Meerdere afvalverwerkers in Nederland hebben het AVR-afval tijdelijk opgeslagen. Sinds augustus 2024 heeft ook Attero Wijster tijdelijk AVR-afval opgeslagen. Het gaat hierbij om ongeveer 100.000 ton afval dat maximaal drie jaar opgeslagen wordt.