Nieuws over natuur, milieu en energie
Hoewel aangepast aan de situatie rondom (COVID-19) overleggen de provincies nog wekelijks binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) en tweewekelijks met het Rijk over lange termijn-oplossingen voor het stikstofdossier. Hieronder volgt een korte update van de gespreksonderwerpen en de actuele ontwikkelingen in de provincie Drenthe.
De snelheidsverlaging naar 100 km p/u die sinds 16 maart geldt op rijkssnelwegen, creëert meer ruimte voor de bouw van woningen in Drenthe. Langzamer rijden is een van de oplossingen om de stikstofuitstoot op Natura2000-gebieden naar beneden te brengen en tegelijkertijd economische ontwikkelingen mogelijk te maken. De provincie Drenthe start de behandeling van aanvragen voor natuurvergunningen zo snel mogelijk om de woningbouw op gang te brengen.
Al in 2011 werd in de Drentse gemeente Noordenveld de energiecoöperatie NoordseVeld opgericht. Doel: groene energie opwekken. Door Noordenvelders voor Noordenvelders. “Inwoners kunnen hierdoor zelf aan de slag met de energietransitie,” zegt Gert Jan Evers, projectleider Expeditie Energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe.
Zojuist heeft Minister Carola Schouten de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voortgang van de stikstofproblematiek, maatregelen voor de landbouw en verdere impulsen voor de gebiedsgerichte aanpak.
Op dinsdag 28 januari organiseerde de provincie Drenthe een bijpraatmoment over stikstof en de gebiedsgerichte aanpak in Drenthe.Een brede vertegenwoordiging van organisaties, maatschappelijke partners, belangengroepen en overheden was aanwezig.
Het platteland in Zuidwest-Drenthe laten bruisen, dát is de gedachte achter LEADER. Dit Europese subsidie, -kennis en -actieprogramma startte in 2015 om het platteland een boost te geven. Het aantal toeristen dat naar Zuidwest-Drenthe kwam daalde. De recreatieve sector zat in een neerwaartse spiraal. Met het LEADER project wordt samen met ondernemers en inwoners gewerkt aan een aantrekkelijker Zuidwest-Drenthe. Voor toeristen én inwoners.
De provincie Drenthe heeft in afstemming met de andere elf provincies en met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om verzet in te dienen tegen de zes uitspraken van de Rechtbank Noord-Nederland inzake de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten.
Als provincie formuleren we beleid en voeren daar regie op, we ondersteunen en we stimuleren. Dat doet de provincie op velerlei gebied, maar geen gebied zo bijzonder en uniek als het Drentsche Aa-gebied. “Er wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd en alles zit erop en eraan,” zegt Kees Folkertsma, gebiedscoördinator Drentsche Aa bij de provincie.
In Ansen, een klein dorp tussen Dwingeloo en Ruinen in de provincie Drenthe, zijn de inwoners sinds 2012 bezig om alle huizen in hun dorp energieneutraal te maken. Dat doen zij onder de naam energieKansen, dat uitgesproken kan worden als energiek Ansen en maar ook als energie kansen. “Een woordgrapje,” zegt Gert-Jan Evers, projectleider Expeditie energieneutraal wonen bij de provincie Drenthe. “Aan dit project hebben we in 2017 de eerste voucher in onze subsidieregeling voor energiecoöperaties uitgereikt.”
Provincie Drenthe is voornemens om subsidie te verlenen voor de komst van vijf openbare waterstofvulpunten in de provincie. Daarmee stimuleert de provincie het rijden op groene waterstof. “Drenthe streeft er - samen met de provincie Groningen - naar om dé waterstofregio van Europa te worden,” zegt Rein Bouwer, deelprogrammaleider energiemaatregelen. Resato, producent van waterstofvulpunten en Orange Gas gaan de vulpunten realiseren.