Nieuws over natuur, milieu en energie
Bedrijven uit de logistieke en Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)-sector die aan de slag willen met verduurzaming van hun wagenpark, kunnen vanaf 3 maart terecht bij provincie Drenthe voor een subsidie. In totaal is er 150.000 euro beschikbaar om advies in te winnen over de beste verduurzamingsopties voor hun voertuigen en materieel. Bedrijven kunnen maximaal 75% van het totale bedrag voor de scan aanvragen, tot een maximum van 3.500 euro.
Vanaf 18 maart 2025 kunnen dierhouders in Drenthe gebruik maken van de nieuwe subsidieregeling wolfwerende rasters Drenthe 2025. De regeling biedt financiële steun voor het aanschaffen van rasters om dieren te beschermen tegen wolven. De provincie heeft de huidige subsidieregeling vereenvoudigd, het maximale subsidiebedrag verhoogd naar € 30.000,- per aanvrager en zet in op een goede begeleiding door wolvenconsulenten.
De vraag naar duurzame energie en de benodigde infrastructuur groeit snel. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt over welke projecten het eerst aan de beurt zijn, zodat netbeheerders hun plannen om het net te verzwaren sneller uit kunnen voeren. Het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK) helpt hierbij. Het pMIEK 2.0 is vandaag door Gedeputeerde Staten vastgesteld.
Bedrijven en maatschappelijke organisaties in Drenthe krijgen vijf jaar langer de mogelijkheid om een lening af te sluiten bij het Energiefonds Drenthe voor verduurzaming. De provincie wil het fonds laten doorlopen tot en met 2030 en daarnaast een extra lening van 25 miljoen euro verstrekken om het fondsvermogen te vergroten. In april 2025 nemen Provinciale Staten hierover een besluit.
De recente rechterlijke uitspraken over de noodzakelijke daling van stikstof hebben grote gevolgen voor heel Nederland en daarmee ook voor de provincie Drenthe. Zo dreigt de vergunningverlening stil te komen te vallen. Het college van Gedeputeerde Staten roept het Rijk op spoedig met maatregelen en middelen te komen. Ondertussen onderzoekt het college wat lokaal mogelijk is om vergunningen te blijven verlenen en activiteiten en ontwikkelingen mogelijk te blijven maken.
Sinds de start van het programma hebben ongeveer 200 vastgoedeigenaren deelgenomen. De provincie Drenthe en RVO willen halfjaarlijks graag weten in hoeverre vastgoedeigenaren daadwerkelijk stappen hebben gezet in de uitvoering en welke (externe) financiering zij daarbij gebruikt hebben.Daarom hebben we projectbureau voor duurzaamheid SAMEEN gevraagd om vanaf januari 2025 alle vastgoedeigenaren te bellen die aan het programma hebben deelgenomen. Bent u deelnemer van het programma? Dan kunt u vanaf januari 2025 een telefoontje van SAMEEN verwachten
De vier waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen ontvangen in totaal een subsidie van ruim 29 miljoen euro voor het uitvoeren van gebiedsgerichte maatregelen. Deze maatregelen hebben te maken met de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De subsidie wordt door de provincie verleend in het kader van de Regeling Provinciale Maatregelen Landelijk Gebied (RPML) van het Rijk.
De provincie Groningen werkt aan het reserveren van nieuwe grondwaterbronnen voor drinkwater. Dit is nodig, omdat de vraag naar drinkwater de komende jaren blijft stijgen. Er wordt gezocht naar Aanvullende Strategische Voorraden Drinkwater (ASV’s). Dit zijn gebieden waar grondwater gewonnen kan worden om drinkwater van te maken.
Het Fixteam Drenthe is een project van de provincie Drenthe en de gemeenten. Het mobiele klusteam rijdt sinds september 2023 door de hele provincie om gratis kleine energiebesparende maatregelen bij inwoners thuis aan te brengen. Denk aan tochtstrips, een waterbesparende douchekop, radiatorfolie of LED-lampen. Inmiddels zijn er al meer dan 7000 huis gefixt.
En goed nieuws! Want ook het maatschappelijk vastgoed wordt binnenkort geholpen. Het Fixteam is straks ook beschikbaar voor het aanbrengen van kleine verduurzamingsmaatregelen bij dorps- en buurthuizen, gemeentelijk vastgoed (kernbezit), scholen en mkb-bedrijfspanden.
Er is 750.000 euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’. Bedrijven en initiatieven die belemmeringen door netcongestie willen oplossen, kunnen de subsidie gebruiken voor haalbaarheidsstudies en concrete oplossingen. Gedeputeerde Staten besloten vandaag het subsidieplafond van de succesvolle regeling op te hogen.