Nieuws
Een volle zaal in Grolloo tijdens de informatieavond over de subsidieregeling voor wolfwerende rasters. Veehouders uit de regio kwamen samen om informatie in te winnen over de bescherming van hun dieren tegen wolvenaanvallen. Gedeputeerde Egbert van Dijk was aanwezig om met hen in gesprek te gaan over hun ervaringen, rasters in het algemeen en de huidige praktijkproef in Drenthe in het bijzonder.
De provincie Drenthe reageert op het concept Nationaal Programma Radioactief Afval (NPRA), opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In onze zienswijze spreken wij ons, net als eerder in onze Bodem- en Ondergrondstrategie (2021), nadrukkelijk uit tegen ondergrondse opslag van radioactief afval in Drenthe. Wij vinden dit niet duurzaam en daarom ongewenst.
De wolf is na 150 jaar afwezigheid terug in Drenthe. Dit heeft gevolgen voor het houden van hoefdieren. Om dierhouders te helpen hun dieren te beschermen, introduceert de provincie Drenthe per 18 maart een nieuwe subsidieregeling voor de aanschaf van wolfwerende rasters. Deze regeling biedt meer financiële ondersteuning dan de vorige en omvat deskundig advies over de meest effectieve materialen.
De recente rechterlijke uitspraken over de noodzakelijke daling van stikstof hebben grote gevolgen voor heel Nederland en daarmee ook voor de provincie Drenthe. Zo dreigt de vergunningverlening stil te komen te vallen. Het college van Gedeputeerde Staten roept het Rijk op spoedig met maatregelen en middelen te komen. Ondertussen onderzoekt het college wat lokaal mogelijk is om vergunningen te blijven verlenen en activiteiten en ontwikkelingen mogelijk te blijven maken.
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben besloten om budget in de Regeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland te verschuiven. Er kwamen zoveel aanvragen van boeren binnen voor categorie B die als doel heeft om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen, dat deze zwaar overtekend is. Om zoveel mogelijk boeren zo snel als mogelijk te kunnen ondersteunen bij het reduceren van stikstofemissies, gaan de provincies binnen de regeling 1,8 miljoen verschuiven.
Ben je paardenhouder en wil je weten hoe je jouw dieren kunt beschermen tegen wolven? De Wolvencommissie Drenthe organiseert twee praktijkbijeenkomsten waarin we ervaringen delen en concrete oplossingen bespreken. De bijeenkomsten zijn speciaal gericht op paardenhouders die meer willen leren over preventieve maatregelen en ondersteuningsmogelijkheden.
Na meer dan tien jaar intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking met de omgeving en partners Prolander, Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer, start Provincie Drenthe met de herinrichting van Geelbroek.