Nieuws
Na meer dan tien jaar intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking met de omgeving en partners Prolander, Waterschap Hunze en Aa's en Staatsbosbeheer, start Provincie Drenthe met de herinrichting van Geelbroek.
Provincie Drenthe gaat bij het Rijk subsidie aanvragen uit de zogeheten Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024 (Rpmp). Vanuit deze regeling kunnen provincies middelen krijgen om oplossingen voor PAS-melders te realiseren. Drenthe vraagt het maximale bedrag aan van € 7.900.000 voor 2024. Met dit geld wil de provincie een drietal subsidieregelingen instellen voor PAS-melders. Een regeling voor emissie reducerende technieken, voor omvorming en extensivering en een verplaatsingsregeling.
Boeren in Groningen, Friesland en Drenthe kunnen vanaf 2 oktober 2024 subsidie aanvragen voor maatregelen die zorgen voor minder stikstofuitstoot op hun bedrijf. De zogeheten ‘Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland’ wordt dan opnieuw, in aangepaste vorm, opengesteld. Het maatregelpakket in de regeling is dusdanig aangepast dat realisatie van maatregelen een hoger reductiepercentage van stikstofuitstoot oplevert.
De werkzaamheden in het stroomdalgebied Geeserstroom zijn feestelijk afgesloten met de onthulling van een markesteen bij een nieuw vlonderpad, door gedeputeerde Van Dijk. Provincie Drenthe, Staatsbosbeheer, gemeente Coevorden, waterschap Vechtstromen, de werkgroep Geeserstroom, de plaatselijke verenigingen en boermarken hebben hiermee de eindfase van het langlopende project Geeserstroom bereikt. Na jaren van overleg tussen verschillende partijen over de inrichting en maandenlang werk in uitvoering is het project nu officieel afgesloten; hoewel vanwege vertraging door de vele regenval – er nog wel enkele laatste werkzaamheden te verrichten zijn.
De provincie Drenthe dient een aanvraag in bij het Rijk voor een specifieke uitkering van 180 miljoen euro. Door het Rijk wordt geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering van natuurherstelmaatregelen vanuit het Programma Natuur.
Provincie Drenthe heeft een plan van aanpak opgesteld over hoe de provincie wil omgaan met de wolf. Het college van Gedeputeerde Staten heeft deze aanpak, waarin zowel de korte- als langetermijnperspectieven en de te nemen maatregelen zijn beschreven, vastgesteld.