Wolf in Drenthe - veelgestelde vragen - beleid en organisatie
Staat uw vraag er niet bij? Op de site van BIJ12 vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen. Zie ook: Wolf in Drenthe
Door de jacht op de wolf, was het dier eind negentiende eeuw bijna uitgestorven in Europa. De wolf kwam alleen nog voor op een aantal plekken in Oost-Europa en gebergtes in Italië en Spanje. Om te voorkomen dat de wolf helemaal verdween van uit Europa, tekenden de Europese landen in 1982 een akkoord waarmee de wolf een beschermde diersoort werd. Het dier mocht niet meer worden verjaagd en gedood.
De wolf ‘is’ van niemand. In het wild levende dieren noemt men juridisch ‘res nullius’-dieren. Dit zijn dieren zonder eigenaar. Hiertoe behoort ook de wolf.
De Provincie is op grond van de Wet natuurbescherming het bevoegd gezag. De provincie kan door middel van het verlenen van een ontheffing of opdracht ingrijpen als de wolf één van de belangen uit de Wet natuurbescherming schaadt (Artikel 3.8, lid 5 onder b).
De 12 provincies – vertegenwoordigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO) – hebben in 2019 het ‘Interprovinciale Wolvenplan’ vastgesteld. In het wolvenplan hebben provincies uitgewerkt hoe zij omgaan met zwervende en territoriale wolven in Nederland. Het wolvenplan biedt provincies de basis om beleid formeel te verankeren in bijvoorbeeld verordeningen of beleidsregels.