Het ontstaan van Natura 2000
Europa
De biodiversiteit in Europa staat al jaren onder druk. Daarom speelt duurzame bescherming van flora en fauna een belangrijke rol in het natuurbeleid van Europese landen. Omdat planten en dieren geen rekening houden met landsgrenzen, is natuurbescherming in Europees verband opgepakt.
De Vogelrichtlijn, opgericht in 1979, richt zich op de bescherming van wilde broed- en trekvogels. De Habitatrichtlijn uit 1992 richt zich op het behoud van specifieke leefgebieden, zoals droge heiden, en op de bescherming van speciale plant- en diersoorten, zoals de kamsalamander.
Deze richtlijnen stellen dat lidstaten gebieden aanwijzen als beschermde gebieden. Deze gebieden vormen samen het Natura 2000-netwerk. In deze gebieden worden dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden.
Lees meer over de Vogel- en Habitatrichtlijn
Nederland
Onze Rijksoverheid heeft in Nederland 162 gebieden aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied. Op deze wijze voeren we een deel van de Europese verdragen over natuurbescherming, waaronder de Vogel- en Habitatrichtlijn, in Nederland uit. Deze gebieden liggen zowel op het land als in zee.
Lees meer over de Natura 2000-gebieden in Nederland
Drenthe
In Drenthe vinden we 14 Natura 2000-gebieden.