Nieuwsberichten
De provincie Drenthe dient een aanvraag in bij het Rijk voor een specifieke uitkering van 180 miljoen euro. Door het Rijk wordt geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering van natuurherstelmaatregelen vanuit het Programma Natuur.
Het natuurherstelproject bij Roodzanden kan van start nu Gedeputeerde Staten het inrichtingsplan hebben vastgesteld. De natuur heeft te maken met droogte en vermesting. Na de inrichting is het gebied weerbaarder en kan het meer water opnemen, wat belangrijk is bij piekbuien.
Het college van Gedeputeerde Staten stuurt een eerste conceptversie van het gebiedsprogramma voor het landelijk gebied op naar het Rijk. Vanuit de Wet stikstofreductie en natuurherstel (Wsn) is de opdracht voor de provincie Drenthe om voor 1 juli 2023 een concept gebiedsprogramma aan te leveren in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).
Melkveehouders uit Drenthe, Fryslân en Groningen die de stikstofuitstoot in hun bedrijf willen verminderen, kunnen hier subsidie voor krijgen van de provincie. Met de Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie willen de provincies de stikstofdepositie laten afnemen, en daarmee ook de neerslag op overbelaste Natura 2000-gebieden. Dit draagt bij aan het in stand houden van de beschermde natuur. Het Rijk heeft in totaal 55 miljoen euro voor de regeling beschikbaar gesteld, als onderdeel van de zogenaamde versnellingsaanpak. De subsidie is vanaf 7 juni aan te vragen via het subsidieloket van Samenwerkingsverband Noord-Nederland, www.snn.nl, en loopt tot eind 2024.
Zojuist heeft Minister Carola Schouten de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de voortgang van de stikstofproblematiek, maatregelen voor de landbouw en verdere impulsen voor de gebiedsgerichte aanpak.
De provincie Drenthe heeft in afstemming met de andere elf provincies en met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om verzet in te dienen tegen de zes uitspraken van de Rechtbank Noord-Nederland inzake de vergunningsplicht voor beweiden en bemesten.