Natuuropgave in Natura 2000-gebieden


Beheerplannen

Voor elk Natura 2000-gebied is een beheerplan opgesteld. In dit beheerplan staat beschreven hoe het gebied wordt beschermd, beheerd en ontwikkeld, en welke typen natuur en bijbehorende dier- en plantensoorten behouden moeten blijven of meer ontwikkelkansen moeten krijgen. Dit zijn de instandhoudingsdoelen. Daarnaast wordt beschreven in hoeverre deze doelen al zijn behaald en welke maatregelen nodig zijn om ze te bereiken.

De natuurkwaliteit in een gebied hangt mede af van externe invloeden. Van de Natura2000-gebieden is bekend dat de biodiversiteit onder druk staat van verschillende invloeden. Deze noemen we drukfactoren. Voorbeelden van drukfactoren zijn  vermesting, verzuring, verstoring en/of klimaatverandering. Deze drukfactoren, samen met de natuurkwaliteit en instandhoudingsdoelen, bepalen welke maatregelen nodig zijn. Hoe deze maatregelen worden uitgevoerd, wordt afgestemd met belanghebbenden in de omgeving. Actieve bescherming tegen schadelijke effecten is essentieel om de biodiversiteit in Natura 2000-gebieden te behouden.

Drentse beheerplannen

De provincie Drenthe is verantwoordelijk voor het opstellen van beheerplannen voor 12 van de 14 Natura 2000-gebieden in onze provincie. De beheerplannen zijn zes jaar geldig. Voordat de beheerplannen verlopen, worden ze geëvalueerd en - wanneer nodig - geactualiseerd. De eerste generatie Natura 2000-beheerplannen stamt uit de periode kort na 2015. Hoewel alle beheerplannen in 2022 met zes jaar verlengd zijn, zijn er inmiddels veelal nieuwe gegevens en inzichten beschikbaar waardoor het nodig is om nieuwe beheerplannen op te stellen.

Lees meer over recente aanpassingen in de beheerplannen

Natuurdoelanalyses

In aanvulling op de beheerplannen is de ontwikkeling van de instandhoudingsdoelen per Natura 2000-gebied beschreven in een Natuurdoelanalyse (NDA). Een natuurdoelanalyse beschrijft de volgende punten:

  • hoe het gaat met de verschillende instandhoudingsdoelen
  • of en welke problemen er zijn (welke drukfactoren een rol spelen)
  • of de instandhoudingsdoelen worden gehaald.

Natuurdoelanalyses zijn daarmee een evaluatie van het huidige beheerplan. Als een instandhoudingsdoel bijvoorbeeld niet gehaald wordt met de afgesproken maatregelen, moeten er aanpassingen worden gemaakt in de beheerplannen.

Storymap natuurdoelanalyses en drukfactoren

In de storymap Natuurdoelanalyses Drenthe zijn de natuurdoelanalyses in een oogopslag inzichtelijk gemaakt door middel van een dashboard en viewer. Hierin ziet u wat de conclusie per instandhoudingsdoel is en welke drukfactoren er spelen in een gebied. Een drukfactor is een effect dat kan optreden in een habitat of voor een soort. Dit effect vormt mogelijk een knelpunt voor het bestaan van dit habitat of deze soort.

Het overzicht van drukfactoren die van invloed zijn in de Drentse gebieden is opgesteld uit drukfactoren...

  • die op landelijk niveau voorkomen
  • die in de bouwstenen genoemd worden
  • die in eerdere beheerplannen opgenomen waren
  • uit de standaardlijst van de provincie Drenthe waarvan wordt aangenomen dat ze een rol spelen in een gebied, bijvoorbeeld vanuit het evalueren en actualiseren van een beheerplan.

Ga naar het dashboard Drentse natuurdoelanalyses

Monitoring

In de beheerplannen beschrijven we of ons natuurbeleid het gewenste effect heeft. Om hier inzicht in te krijgen worden de Natura2000-gebieden zorgvuldig gemonitord. We houden bij welke maatregelen er worden genomen en wat de effecten zijn op de omgevingscondities en het halen van de instandhoudingsdoelen.  Dit doen we op verschillende manieren in ons monitoringsprogramma. Met de informatie uit de monitoring kunnen we:

  • ons natuurbeleid evalueren en bijsturen waar nodig
  • huidige beheerplannen evalueren en nieuwe beheerplannen opstellen
  • natuurkaarten (habitattypenkaarten) aanpassen
  • aan onze wettelijke taak voldoen door de juiste gegevens door te geven aan het rijk voor rapportages aan de Europese commissie
  • richting geven aan het beleid rondom vergunningverlening, handhaving en beheer.

Lees meer over monitoring

Vergunning voor activiteiten

Wanneer u activiteiten, plannen of projecten in of rondom Natura 2000-gebieden uitvoert, heeft dat mogelijk invloed op het behalen van de instandhoudingsdoelen van het gebied. Daarom kan het zijn dat u een vergunning moet aanvragen. Kijk daarvoor op ons informatieportaal voor VTH.

Ga naar het informatieportaal voor VTH.