Witterveld


Het Witterveld is een heide- en hoogveengebied ten zuidwesten van Assen. Het gebied maakte in het verleden onderdeel uit van de uitgestrekte Smildigervenen die ooit grote delen van Noordwest-Drenthe en aangrenzend Fryslân bedekten. Vrijwel het gehele oorspronkelijke hoogveengebied is afgegraven. Het Witterveld is – net als het Fochteloërveen – echter gespaard gebleven. Delen van het Witterveld zijn wel afgegraven, maar er is nog een aanzienlijk deel van het oorspronkelijke hoogveen bewaard gebleven.

Het Witterveld is een zeer afwisselend gebied met vochtige en droge heidevegetaties, hoogveen, hoogveenbos, heischraal grasland en vennen. Opvallend is de goed ontwikkelde overgang van hoogveen naar droge heide, waarin alle bijbehorende habitattypen voorkomen. Bijzonder zijn de hoogveenbossen, een zeer zeldzaam habitattype. Het zijn natuurlijke berkenbossen op hoogveen met een ondergroei van veenmossoorten, kleine veenbes en lavendelheide. Deze bossen liggen op de flank van het hoogveen, de overgang naar het dal van het Witterdiep, dat tot het Drentsche Aa-systeem behoort. Actief hoogveen, waar de veenlaag nog groeit, is te vinden aan de rand van een ven, waar een prachtige vegetatie van veenmossen in de karakteristieke bulten- en slenkenstructuur te zien is.

Het Witterveld is een militair oefenterrein van het ministerie van Defensie en wordt gebruikt als schietterrein. Door deze functie is het te gevaarlijk om het gebied te betreden. Wel krijg je een goed beeld van het terrein vanaf het fietspad langs de westgrens.

Aanwijzing

Het Witterveld is 481 hectare groot. Het gebied is in 2004 aangemeld bij de Europese Unie en is in 2013 definitief aangewezen als Natura 2000-gebied.

Habitattypen

  • H2320 Binnenlandse kraaiheibegroeiingen
  • H3160 Zure vennen
  • H4010A Vochtige heide
  • H4030 Droge heide
  • H6230 Heischrale graslanden
  • H7110 Hoogvenen
  • H7120 Herstellende hoogveen
  • H91D0 Hoogveenbossen

Beheer en inrichting

Het Rijksvastgoedbedrijf voert namens het ministerie van Defensie het beheer uit van het Witterveld. Dat doet zij door begrazing met zowel heideschapen als rundvee en door middel van maaien, opslag verwijderen en kleinschalig plaggen. Daarnaast is de beheerder bezig met herstel van de oorspronkelijke waterhuishouding onder meer door het dichten van ongewenste sloten en greppels.