Gebieden
In alle landen van de Europese Unie zijn Natura 2000-gebieden aangewezen. Nederland heeft ruim 160 gebieden in Brussel aangemeld. Inmiddels zijn deze gebieden officieel door de Rijksoverheid aangewezen. In Drenthe is ruim 8% van de oppervlakte van de provincie aangewezen als Natura 2000-gebied. In heel Europa maakt ruim 18% van het grondgebied van het netwerk.
In Drenthe zijn 14 gebieden aangewezen. Bekijk de gebieden hieronder en op de kaart.
In het Bargerveen is ongeveer 2100 hectare van het oorspronkelijke Bourtangermoeras bewaard gebleven. Dat immense veengebied was ooit 170.000 hectare groot en liep door tot ver in Duitsland. Het Bargerveen is het grootste hoogveengebied van ons land.
Het Drentsche Aa-gebied is een van de mooiste natuurrijke beekdalen van ons land. Het bestaat uit een oud en karakteristiek Drents cultuurlandschap met graslanden, bossen, houtwallen, akkers en heide. De Drentsche Aa bestaat in feite uit twee beken die ter hoogte van Gasteren samen verder stromen in de richting van de stad Groningen.
Aan weerszijden van de grens tussen Drenthe en Fryslân ligt het Drents-Friese Wold, het grootste bosgebied van Nederland na de Veluwe. Het vormt een afwisselend geheel met stuifzanden, heidevelden, vennen, bossen en beken. Het gebied bevat het grootste stuifzand van Noord-Nederland, het Aekingerzand.
Het Drouwenerzand is een relatief hooggelegen heide- en stuifzandgebied op de flank van de Hondsrug. Vanaf het hoogste punt op 18 meter hoogte is een groot deel van het Hunzedal te overzien. Het gebied heeft zijn huidige gezicht gekregen na eeuwen van begrazing met schapen en runderen. In de 18e en 19e eeuw zo groot dat omvangrijke stuifzanden ontstonden.
Nationaal Park Dwingelderveld is beroemd van vanwege de uitgestrekte, licht glooiende heide met veel vennetjes en veentjes. Het heide- en bosgebied vormt een waardevol onderdeel van het oude Drentse esdorpenlandschap.De heide heeft een voornamelijk vochtig karakter en is de grootste en belangrijkste natte heide van West-Europa.
Het gebied Elperstroom vormt de bovenloop van de Beilerstroom op de westelijke flank van de Hondsrug. Het natuurterrein ligt in het kenmerkende esdorpenlandschap ten oosten van Elp en ligt deels ingeklemd tussen de bossen van Grolloo en Schoonloo, onderdeel van de boswachterij Hart van Drenthe.
Het Fochteloërveen is een uitgestrekt natuurgebied op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. Vanaf de uitzichttoren bij Ravenswoud krijgt de bezoeker een immens uitzicht over het vrijwel boomloze veengebied.
De Havelterberg is het meest in het oog springende onderdeel van het zeer gevarieerde natuurgebied Holtingerveld. Deze heuvelrug bestaat voor een groot deel uit relatief kalkrijke rode keileem, die de basis vormt voor de grote variatie in plantengroei in dit gebied. Het keileem vormt een slecht doorlatende laag waardoor het zelfs boven op de Havelterberg flink vochtig is
De kern van het Natura 2000-gebied Leekstermeer is een ondiepe plas op de grens van Groningen en Drenthe. Het gebied ligt op de overgang van het relatief hoge Drents plateau naar het laagveengebied op de grens met de provincie Groningen.
Ten noorden van Mantinge ligt een eeuwenoud bos, het Mantingerbos. Hier vlakbij ligt het al even oude Thijnsbosje. Deze twee bossen vormen samen een complex van bossen op een ongestoorde bosbodem.
Het Mantingerzand is een uitgestrekt natuurgebied tussen de dorpen Mantinge en Nieuw-Balinge. Dit gebied, beter bekend onder de naam Mantingerveld, bestaat voor een groot deel uit heide, vennen, bossen en enkele kleine stuifzanden. Ook voormalige landbouwgronden maken deel uit van het Natura 2000-gebied.
Ten zuiden van Norg ligt het Norgerholt, een zeer bijzonder en zeer oud loofbos. Het bos is een goede representant van de karakteristieke oude Drentse loofbossen met oude eiken en veel hulst. Vooral de metershoge hulstbomen tussen de reusachtige eiken vallen op. Het bos heeft een rijke flora.
Het Witterveld is een heide- en hoogveengebied ten zuidwesten van Assen. Het gebied maakte in het verleden onderdeel uit van de uitgestrekte Smildigervenen die ooit grote delen van Noordwest-Drenthe en aangrenzend Fryslân bedekten. Vrijwel het gehele oorspronkelijke hoogveengebied is afgegraven
Het Zuidlaardermeer is een natuurlijk meer op de grens van Drenthe en Groningen. Het meer en omgeving werd oorspronkelijk gevoed met zowel grondwater van het Drents plateau als door oppervlaktewater afkomstig van de Hunze. Deze veenbeek mondt uit in het meer.
De provincie Drenthe heeft de eerste verantwoordelijkheid voor 12 gebieden. Het Witterveld valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Defensie, terwijl de provincie Groningen het voortouw neemt in het Zuidlaardermeergebied. De provincie Drenthe is nauw bij de ontwikkeling en bescherming van de beide gebieden betrokken.
In Drenthe werken beheerders, overheden, waterschappen en andere partijen nauw samen bij het beheer van de gebieden. Het beheer is vaak erg complex, niet alleen vanwege de grote variatie van onze natuur, maar ook omdat het beheer een tegenwicht moet vormen tegen bedreigingen van buitenaf. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het neerdalen van te veel stikstof uit de atmosfeer en verdroging. Aan beide facetten wordt er hard gewerkt, zoals aan het herstel van de natuurlijke waterhuishouding in de gebieden. Door intensieve samenwerking is er al veel bereikt en is verbetering van de kwaliteit in Natura 2000-gebieden zichtbaar.