Basiskwaliteit Natuur
Drentse natuur
De provincie Drenthe werkt al jaren aan het beschermen, versterken en gericht vergroten van de verschillende Drentse natuurgebieden. Maar buiten die aangewezen natuurgebieden bevinden zich ook groene structuren die met elkaar en met de natuurgebieden in verbinding staan. Denk aan bermen, bomenrijen en sloten met natuurvriendelijke oevers. Veel van deze groene structuren hebben een lange geschiedenis, en maakt ons Drentse landschap zo kenmerkend Drents. Bovendien worden deze verbindingen door onze dier- en plantensoorten gebruikt om zich te kunnen voortbewegen, zaden te kunnen verspreiden of voedsel te vinden. Het is dus erg belangrijk om ons landschap en de biodiversiteit buiten de natuurgebieden te beschermen, versterken en vergroten. We werken samen aan de Basiskwaliteit Natuur.
Wat is de Basiskwaliteit Natuur?
De Basiskwaliteit Natuur gaat om de condities (abiotische condities, inrichting en beheer) die algemene soorten nodig hebben om algemeen te blijven. Zonder deze condities zullen de algemene soorten achteruitgaan. Basiskwaliteit Natuur (BKN) richt zich op het landelijk en stedelijk gebied (hieronder vallen bijvoorbeeld ook de recreatieparken of zonneparken) waar natuur niet de primaire functie is.
We willen er samen voor zorgen dat de natuur een basisniveau van gezondheid, diversiteit en veerkracht heeft. De BKN is bruikbaar voor iedereen die zich bezighoudt met ruimtevragers in Drenthe. Gemeenten, ondernemers, bedrijventerreinen, de recreatiesector, woonsector of adviesbureaus kunnen de Basiskwaliteit Natuur allemaal gebruiken als onderlegger voor hun ruimtelijke plan of advies.
Groenblauwe dooradering
De groene en blauwe(water) structuren noemen wij ‘groenblauwe dooradering’. De groenblauwe dooradering bestaat uit landschapselementen die in het meest ideale geval aan elkaar gekoppeld zijn, zodat er verbindingen ontstaan. Ze zijn heel belangrijk voor het realiseren van de basiskwaliteit natuur in het landelijke gebied.
Drenthe bestaat uit verschillende gebieden, ook wel landschapstypen genoemd, waar verschillende landschapselementen bij horen. In het relatief besloten Esdorpenlandschappen komen bijvoorbeeld veel hakhoutbosjes voor, terwijl het landschap van de Veenkoloniën veel opener is.
Als er voldoende landschapselementen zijn, en deze in goede staat verkeren, zullen er verschillende soorten in voorkomen. Welke landschapselementen bij Drenthe passen, en welke soorten daarin voorkomen, hebben we in kaart gebracht door middel van de Basiskwaliteit Natuur.
Aan de slag!
De BKN kan toegepast worden door maatregelen te nemen op het gebied van inrichting en beheer van het landschap, bijvoorbeeld: de aanleg van een bloemweide, natuurvriendelijke beheer, gebruik van inheemse soorten, plaatsen van vogelkasten of bijenhotels. Dit zijn veelal bestaande principes, maar dan beschreven vanuit de BKN zodat we dezelfde taal spreken en werken aan dezelfde ambities. Werken aan de BKN is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar sluit ook aan bij de beleving van Drenthe als oer- en natuurprovincie.
Onder 'Downloads en links' kun je onze Drentse BKN uitwerking vinden. Deze is te gebruiken voor ruimtelijke ontwikkelingen in alle soorten, maten en schaalniveaus.