Nieuws
De provincie Drenthe reageert op het concept Nationaal Programma Radioactief Afval (NPRA), opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In onze zienswijze spreken wij ons, net als eerder in onze Bodem- en Ondergrondstrategie (2021), nadrukkelijk uit tegen ondergrondse opslag van radioactief afval in Drenthe. Wij vinden dit niet duurzaam en daarom ongewenst.
Bedrijven uit de logistieke en Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)-sector die aan de slag willen met verduurzaming van hun wagenpark, kunnen vanaf 3 maart terecht bij provincie Drenthe voor een subsidie voor een wagenparkscan.
Bedrijven uit de logistieke en Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)-sector die aan de slag willen met verduurzaming van hun wagenpark, kunnen vanaf 3 maart terecht bij provincie Drenthe voor een subsidie. In totaal is er 150.000 euro beschikbaar om advies in te winnen over de beste verduurzamingsopties voor hun voertuigen en materieel. Bedrijven kunnen maximaal 75% van het totale bedrag voor de scan aanvragen, tot een maximum van 3.500 euro.
De vraag naar duurzame energie en de benodigde infrastructuur groeit snel. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt over welke projecten het eerst aan de beurt zijn, zodat netbeheerders hun plannen om het net te verzwaren sneller uit kunnen voeren. Het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK) helpt hierbij. Het pMIEK 2.0 is vandaag door Gedeputeerde Staten vastgesteld.
Bedrijven en maatschappelijke organisaties in Drenthe krijgen vijf jaar langer de mogelijkheid om een lening af te sluiten bij het Energiefonds Drenthe voor verduurzaming. De provincie wil het fonds laten doorlopen tot en met 2030 en daarnaast een extra lening van 25 miljoen euro verstrekken om het fondsvermogen te vergroten. In april 2025 nemen Provinciale Staten hierover een besluit.
Er is 750.000 euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’. Bedrijven en initiatieven die belemmeringen door netcongestie willen oplossen, kunnen de subsidie gebruiken voor haalbaarheidsstudies en concrete oplossingen. Gedeputeerde Staten besloten vandaag het subsidieplafond van de succesvolle regeling op te hogen.
Groene waterstofproducent Roger Renewable Energy ontvangt van provincie Drenthe een incidentele subsidie van 122.500 euro om te onderzoeken of het bedrijf zich kan vestigen in Hoogeveen. In deze zogeheten haalbaarheidsstudie moet worden gekeken of dit een geschikte locatie is en of het bedrijf kan bijdragen aan de regionale energietransitie.
Lokale energiecoöperaties kunnen ook volgend jaar ondersteund worden vanuit het Programma Lokale Energietransitie Drenthe (PLED). Zij kunnen hulp krijgen bij bijvoorbeeld energiebewustwordingsprojecten, het ontwikkelen van communicatie(middelen) of het opstellen van exploitatie- en businesscases voor collectieve zonnestroominstallaties. De voortzetting van de ondersteuning is mogelijk gemaakt door een aanvullende subsidie van 234.800 euro van Provincie Drenthe.
In september 2023 is er een grote brand geweest bij afvalverwerker AVR Rozenburg, waardoor tot en met oktober 2024 de verbrandingscapaciteit niet beschikbaar is. Dit betreft 17% van de Nederlandse verbrandingscapaciteit. Meerdere afvalverwerkers in Nederland hebben het AVR-afval tijdelijk opgeslagen. Sinds augustus 2024 heeft ook Attero Wijster tijdelijk AVR-afval opgeslagen. Het gaat hierbij om ongeveer 100.000 ton afval dat maximaal drie jaar opgeslagen wordt.
Lokale energiecoöperaties en andere bewonersgroepen kunnen vanaf volgende week weer gebruik maken van de subsidieregeling Collectieve energie-initiatieven 2.0. Provincie Drenthe wil hiermee bewonersgroepen helpen die in hun buurt werken aan energiebesparing, energiebewustwording en het opwekken van duurzame energie. Ook nieuwe energiecoöperaties die willen starten en bestaande initiatieven die willen groeien, kunnen de subsidie aanvragen. In totaal bevat de regeling 160.000 euro. Dat hebben Gedeputeerde Staten vandaag besloten.