Ruim 100 eigenaren van maatschappelijk vastgoed in Drenthe verduurzamen hun gebouwen


Gemeenten en provincie zetten handtekening om de samenwerking in 2024 voort te zetten

Ruim honderd vastgoedeigenaren zijn aan de slag met verduurzaming van hun gebouwen via het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed van de provincie Drenthe. Samen zijn zij goed voor bijna 250 gebouwen. Maatschappelijk vastgoed bestaat uit scholen, dorpshuizen, zorginstellingen en culturele panden. Gisteren, woensdag 13 december, vierden ongeveer 70 deelnemers, adviseurs en netwerkpartners deze mijlpaal in een van de gebouwen die momenteel verduurzaamd wordt: het Hunebedcentrum in Borger.

Tijdens dit netwerkcongres werden mooie voorbeelden in het zonnetje gezet, kennis met elkaar gedeeld en vooral veel genetwerkt. Om nóg meer maatschappelijk vastgoed te verduurzamen, hebben we alle partijen de komende periode namelijk hard nodig. Het doel van het congres was daarom ook elkaar beter leren kennen, verbindingen te maken, en door te praten over de gezamenlijke opgave. Naast een terugblik door de projectleiders en een interactieve, humoristische presentatie door Rob Urgert en Joep van Deudekom over het thema ‘Verbinding’, keek men samen daarom tijdens het congres ook vooruit.

Feestelijke bekrachtiging samenwerking Drentse gemeenten in 2024

Voor de Drentse gemeenten biedt het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed in 2024 een unieke kans om inzicht te krijgen in de wijze waarop en het tempo waarin de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed vorm moet krijgen.  Wethouders van de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Aa en Hunze, De Wolden, Westerveld en Meppel waren daarom samen met Henk Jumelet (gedeputeerde Klimaat & Energie) aanwezig om hun handtekening te zetten om deze samenwerking te bekrachtigen.

Wethouder Henk Doeven (Westerveld), Wethouder Kiena ten Brink (Aa en Hunze), Wethouder Jeannet Bos (Meppel), Gedeputeerde Henk Jumelet (provincie Drenthe), wethouder Jeroen Huizing (Coevorden), wethouder Gerrie Hempen (De Wolden), wethouder Jeroen Hartsuiker (Borger-Odoorn), en op de achtergrond de aanwezigen van het netwerkcongres.

Duurzaamheidsplannen maken én tot uitvoering brengen

Vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed krijgen deelnemende partijen gratis advies en begeleiding bij het opstellen van een verduurzamingsplan. Om de plannen te financieren, kunnen maatschappelijke instellingen onder andere gebruik maken van de leningen van het Energiefonds Drenthe.