Nieuws
De afgelopen maanden zijn we vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed in gesprek gegaan met 9 Drentse gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Dat zijn alle gemeenten in onze provincie die onder de zogenoemde SPUK2-regeling vallen. Inmiddels hebben we alle gemeenten gesproken en hebben we een totaaloverzicht opgesteld, een matrix. Hieruit blijkt dat elke gemeente anders is, maar dat er ook zeker gezamenlijke vraagstukken uit naar voren komen.
We willen in een bijeenkomst deze resultaten graag aan jullie terugkoppelen en met jullie in gesprek gaan over de te nemen vervolgstappen. Hiervoor organiseren we een werksessie op 12 juli van 09.00 uur tot 13.00 uur in het provinciehuis in Assen.
Als eigenaar van maatschappelijk vastgoed neemt u deel of heeft u deelgenomen aan het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed Drenthe.
Het programma is onderdeel van het landelijke Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed, dat gecoördineerd wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO en de provincies zijn erg benieuwd wat u van het programma vindt en hoe u de ontzorging ervaart, dan wel heeft ervaren. Met uw inzichten kunnen wij en RVO het programma namelijk waar nodig verbeteren. Vul daarom de enquête in.
Bent u fysiotherapeut, tandarts, huisarts of apotheker en eigenaar van het pand van de praktijk? Dan kan het lonen om dit gebouw te verduurzamen. Bijvoorbeeld om de energierekening te verlagen of vanwege het klimaat. Misschien bent u al begonnen met het nemen van (isolerende) maatregelen. In de eerste plaats bent u natuurlijk zorgaanbieder en daarom heeft u misschien wel onvoldoende tijd of geld om stevig met verduurzaming aan de slag te gaan. Provincie Drenthe helpt. Hoe? Kom naar de bijeenkomst op 4 april.
Er blijkt nog veel te winnen met gedrag ten aanzien van energiebesparing in schoolgebouwen. Dat kwam onder andere naar voren tijdens de kennisbijeenkomst verduurzaming schoolgebouwen op dinsdag 24 januari in ‘De Groene Borg’ in Westerbork. Diverse schoolbestuurders, directeuren van scholen en beheerder van schoolgebouwen lieten zich tijdens deze bijeenkomst van provincie Drenthe en Stichting Schooldakrevolutie informeren over mogelijkheden voor verduurzaming en energiebesparing.
Houdt u zich als schoolbestuurder, schooldirecteur of gemeenteambtenaar bezig met de verduurzaming van schoolgebouwen in Drenthe? Dan bent u van harte welkom op dinsdagavond 24 januari bij de kennisbijeenkomst van provincie Drenthe en stichting Schooldakrevolutie over verduurzaming van schoolgebouwen.
De bijeenkomst vindt plaats in De Groene Borg/Kindcentrum De Wegwijzer in Westerbork van 19.30 uur tot 21.30 uur. U kunt vanaf 19.00 uur binnenlopen.
Meer dan 60 dorpshuizen hebben via het project ‘Energieke Dorpshuizen’ van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) een energiescan laten uitvoeren. Voor de uitvoering van het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed is dat een mooi startpunt voor het advies en begeleidingstraject. Dat wordt uitgevoerd door de adviseurs van Antea Groep bij 23 dorpshuizen. Onlangs vonden bijeenkomsten in Coevorden en Ansen plaats om met bestuursleden van dorpshuizen te bespreken waar zij behoefte aan hebben.
Bent u fysiotherapeut, tandarts, huisarts of apotheker en eigenaar van het pand van de praktijk? Dan kan het lonen om dit gebouw te verduurzamen. Bijvoorbeeld om de energierekening te verlagen of vanwege het klimaat. Misschien bent u al begonnen met het nemen van (isolerende) maatregelen. In de eerste plaats bent u natuurlijk zorgaanbieder en daarom heeft u misschien wel onvoldoende tijd of geld om stevig met verduurzaming aan de slag te gaan. Provincie Drenthe helpt. Hoe? Kom naar de bijeenkomst op 6 december
Op maandag 3 oktober ging de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Tegen de verwachtingen in werd op dezelfde dag het subsidieplafond bereikt. DUMAVA gaat begin 2024 weer open. Door de grote interesse wordt er op dit moment gekeken of de regeling eerder open kan.
In de eerste maanden van 2022 hebben 23 besturen van Drentse dorps- en buurthuizen zich aangemeld voor deelname aan het project ‘Begeleiding dorpshuizen bij verduurzaming’. Dit project maakt onderdeel uit van het programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed (VMV) van de provincie Drenthe. Om deelname aan dit project zeker te stellen, is aan alle 23 besturen gevraagd een intentieverklaring te ondertekenen. Dit hebben ze dan ook allemaal enthousiast gedaan.
Het verduurzamen van dorpshuizen met cultuurhistorische waarden vereist een zorgvuldige, integrale aanpak. Dat blijkt uit de waardenscans die provincie Drenthe in 2020 door architectuurhistorici liet uitvoeren bij 30 dorps-en buurthuizen. Daarom startte het beleidsteam Cultuurhistorie en Ruimte (CMV) van de provincie Drenthe samen met het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed (VMV) begin dit jaar een pilot met tien dorpshuizen met erfgoedwaarden.