Nieuws
Religieuze instellingen, zoals kerken, vallen ook onder het programma. Op dinsdagavond 3 oktober praten we bestuurders en beheerders van kerkgebouwen bij over hoe je kunt verduurzamen. We delen deze avond tips en aanbevelingen.
De provincie Drenthe vindt het belangrijk dat bij de verduurzaming ook oog is voor de cultuurhistorische waarden van het dorpshuis. Daarom hebben we ons aanbod verbreed tot een integraal adviestraject. Met een team van deskundigen gaan we samen met het dorpshuisbestuur op zoek naar een manier waarop verduurzaming en cultuurhistorie kunnen bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het dorpshuis. Dit hele traject wordt kosteloos aangeboden. Om een beeld te geven van hoe het traject eruit zal zien, organiseren we samen met de BOKD voor jullie en bestuursleden van 7 andere Drentse dorpshuizen op 27 september 2023 een bijeenkomst.
De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) van RVO komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Vorig jaar werd DUMAVA in 1 dag 2,5 keer overtekend, bereid je daarom goed voor op de aanvraag.
De afgelopen maanden zijn we vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed in gesprek gegaan met 9 Drentse gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Dat zijn alle gemeenten in onze provincie die onder de zogenoemde SPUK2-regeling vallen. Na deze individuele gesprekken was het tijd om de resultaten en bevindingen hiervan aan iedereen terug te koppelen. Dat deden we in een werksessie op 12 juli.
De afgelopen maanden zijn we vanuit het programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed in gesprek gegaan met 9 Drentse gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Dat zijn alle gemeenten in onze provincie die onder de zogenoemde SPUK2-regeling vallen. Inmiddels hebben we alle gemeenten gesproken en hebben we een totaaloverzicht opgesteld, een matrix. Hieruit blijkt dat elke gemeente anders is, maar dat er ook zeker gezamenlijke vraagstukken uit naar voren komen.
We willen in een bijeenkomst deze resultaten graag aan jullie terugkoppelen en met jullie in gesprek gaan over de te nemen vervolgstappen. Hiervoor organiseren we een werksessie op 12 juli van 09.00 uur tot 13.00 uur in het provinciehuis in Assen.
Als eigenaar van maatschappelijk vastgoed neemt u deel of heeft u deelgenomen aan het Programma Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed Drenthe.
Het programma is onderdeel van het landelijke Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed, dat gecoördineerd wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO en de provincies zijn erg benieuwd wat u van het programma vindt en hoe u de ontzorging ervaart, dan wel heeft ervaren. Met uw inzichten kunnen wij en RVO het programma namelijk waar nodig verbeteren. Vul daarom de enquête in.
Bent u fysiotherapeut, tandarts, huisarts of apotheker en eigenaar van het pand van de praktijk? Dan kan het lonen om dit gebouw te verduurzamen. Bijvoorbeeld om de energierekening te verlagen of vanwege het klimaat. Misschien bent u al begonnen met het nemen van (isolerende) maatregelen. In de eerste plaats bent u natuurlijk zorgaanbieder en daarom heeft u misschien wel onvoldoende tijd of geld om stevig met verduurzaming aan de slag te gaan. Provincie Drenthe helpt. Hoe? Kom naar de bijeenkomst op 4 april.
Er blijkt nog veel te winnen met gedrag ten aanzien van energiebesparing in schoolgebouwen. Dat kwam onder andere naar voren tijdens de kennisbijeenkomst verduurzaming schoolgebouwen op dinsdag 24 januari in ‘De Groene Borg’ in Westerbork. Diverse schoolbestuurders, directeuren van scholen en beheerder van schoolgebouwen lieten zich tijdens deze bijeenkomst van provincie Drenthe en Stichting Schooldakrevolutie informeren over mogelijkheden voor verduurzaming en energiebesparing.
Houdt u zich als schoolbestuurder, schooldirecteur of gemeenteambtenaar bezig met de verduurzaming van schoolgebouwen in Drenthe? Dan bent u van harte welkom op dinsdagavond 24 januari bij de kennisbijeenkomst van provincie Drenthe en stichting Schooldakrevolutie over verduurzaming van schoolgebouwen.
De bijeenkomst vindt plaats in De Groene Borg/Kindcentrum De Wegwijzer in Westerbork van 19.30 uur tot 21.30 uur. U kunt vanaf 19.00 uur binnenlopen.