Nieuws over Energietransitie
Lokale energiecoöperaties kunnen ook volgend jaar ondersteund worden vanuit het Programma Lokale Energietransitie Drenthe (PLED). Zij kunnen hulp krijgen bij bijvoorbeeld energiebewustwordingsprojecten, het ontwikkelen van communicatie(middelen) of het opstellen van exploitatie- en businesscases voor collectieve zonnestroominstallaties. De voortzetting van de ondersteuning is mogelijk gemaakt door een aanvullende subsidie van 234.800 euro van Provincie Drenthe.
Lokale energiecoöperaties en andere bewonersgroepen kunnen vanaf volgende week weer gebruik maken van de subsidieregeling Collectieve energie-initiatieven 2.0. Provincie Drenthe wil hiermee bewonersgroepen helpen die in hun buurt werken aan energiebesparing, energiebewustwording en het opwekken van duurzame energie. Ook nieuwe energiecoöperaties die willen starten en bestaande initiatieven die willen groeien, kunnen de subsidie aanvragen. In totaal bevat de regeling 160.000 euro. Dat hebben Gedeputeerde Staten vandaag besloten.
Vanaf morgen kunnen energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) gebruikmaken van een lening van het Energiefonds Drenthe voor hernieuwbare energieprojecten. De ‘Energielening Collectieven’ is beschikbaar voor lokale energie-initiatieven tot een bedrag van 200.000 euro. Deze lening is aan te vragen voor projecten waarvoor de aanvrager al eerder een SCE- of een SDE-subsidie heeft ontvangen.
Wonen, werken en leven, energiebronnen en energiedragers, energie-infrastructuur, de grootverbruikers in Drenthe en duurzame mobiliteit: dat zijn de focusgebieden van de Energie-agenda 2024 – 2027. De nieuwe energie-agenda, getiteld ‘Samen bouwen aan de energietransitie’ werd vandaag vastgesteld door Gedeputeerde Staten en wordt in juli ter besluitvorming voorgelegd aan Provinciale Staten.
Rijkswaterstaat, Provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen ondertekenden vandaag de intentieovereenkomst Drentse Zonneroute A37 om te verkennen of een zogeheten Power Purchase Agreement een optie is om de financiële haarbaarheid van het project te verbeteren.In een dergelijke overeenkomst zouden (decentrale) overheden stroom afnemen tegen een vast tarief, voor een vastgelegde termijn.
Het Flexteam Warmtetransitie Drente is vanaf vandaag officieel van start. Dit team helpt gemeenten bij de warmtetransitie waarin huizen en gebouwen op een andere manier worden verwarmd dan met aardgas. De warmtetransitie ligt als taak bij de gemeenten, maar dat vraagt om extra personeel en specialistische kennis. Het Flexteam gaat gemeenten flexibel ondersteunen. De wethouders van de gemeenten, de gedeputeerde van de provincie en de directeur van de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) ondertekenden hiervoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst.
Recreatie- en zorgbedrijf ‘De Deelderij’ in Schoonloo is maandag 5 juni uitgeroepen tot ‘Groene koploper Drenthe’ door het Energiefonds Drenthe en provincie Drenthe. De ‘Groene koploper Drenthe’ is een initiatief van Energiefonds Drenthe ter ere van de duizendste financiering die zij verstrekten voor de verduurzaming van het bedrijf. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra reikte het bordje uit aan eigenaren Marco en Marloes Bosma. De recreatie- en zorgondernemers zijn de eerste in Drenthe die het bordje krijgen als inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers.
Voor veel lokale initiatieven is het oprichten van een opwekcoöperatie en het opzetten van een collectief zonnestroomproject een flinke stap. Het gaat in de meeste gevallen om aanzienlijke bedragen die je niet elke dag uitgeeft met veel juridische en technische zaken die je moet uitzoeken en regelen. Daarnaast is sinds 2021 is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) als opvolger van de postcoderoosregeling geopend. Deze nieuwe invulling maakt het gemakkelijker voor coöperaties om energieprojecten op te zetten. Maar hoe werkt dat dan? Daarom wil je graag weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en exploiteren van zo’n zonnestroomproject.
Bij het Europees kampioenschap Wielrennen dat in september plaatsvindt in Drenthe ontmoeten twee werelden elkaar: die van waterstof en wielrennen. Tijdens het EK zullen in de karavaan van volgauto’s waterstofauto’s meerijden, er worden symposia en netwerkbijeenkomsten gehouden over waterstof en andere vormen van hernieuwbare energie en diverse bedrijven leveren een bijdrage aan het wielerfestijn.
Elektrische autobezitters zonder eigen oprit kunnen straks eenvoudig een nabijgelegen laadpaal aanvragen via de website www.laadpaalnodig.nl. Het bedrijf Equans heeft de aanbesteding voor de realisatie van 2100 openbare laadpalen voor de komende 3 jaar voor elektrische auto's in de provincies Groningen en Drenthe gewonnen.