Snelle bespaartips voor energie
Energie besparen kan heel simpel zijn, zonder dat het je eerst veel geld kost. Deuren in huis dichtdoen, korter douchen, lampen uitdoen en apparaten niet op standby laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op je energierekening!
Bij sommige bespaartips staan filmpjes waarin Diana de Groot uitlegt hoe de maatregel in elkaar zit.
Breng tochtstrips aan bij kieren en naden. Denk bijvoorbeeld aan openingen bij deuren en ramen. Een relatief kleine ingreep waarmee je een hoop energie kunt besparen. Bovendien kan het verbeteren van de naad- en kierdichting ook onaangename tocht verhelpen en zo het comfortniveau in de woning verhogen. Let wel op de ventilatie. Waar kun je tochtstrips plakken?
Eenvoudig aan te brengen en je merkt er niets van als je doucht. Maar je merkt het wel op de energierekening. Waterbesparende douchekoppen zijn te verkrijgen van 4,5 tot 7 liter per minuut.
Een gemiddelde LED-lamp is te verkrijgen voor ongeveer € 5,-. Hierdoor zijn de investeringskosten binnen één jaar terugverdiend. Hoe meer branduren een lamp heeft, des te interessanter het is om deze te vervangen door een LED-lamp. Let op, wordt de lamp wordt aangestuurd met een dimmer? Dan moet deze ook vervangen worden. Hierdoor vallen de investeringskosten wat hoger uit.
Als je radiator aan een buitenwand hangt gaat er vaak warmte verloren. Bevestig daarom radiatorfolie achter de kachel en houd je radiator vrij.
Ramen zijn grote energieslurpers. Breng folie hierop aan om ervoor te zorgen dat de warmte binnen blijft.
Door ventilatiekokers aan te brengen om de leidingen, in ruimtes die niet verwarmd worden, voorkom je onnodig warmteverlies en bespaar je veel energie.
Apparaten die uit staan verbruiken vaak nog energie omdat de stekkers nog in het stopcontact zitten. Haal die eruit zodra je het apparaat niet meer gebruikt.
In veel woningen met vloerverwarming is de pomp van de vloerverwarming een enorme stroomvreter. Door een schakelaar toe te voegen aan het systeem kan een hoop energie bespaard worden. Hierdoor draait de pomp alleen op het moment dat er daadwerkelijk warmte wordt gevraagd.
Meer informatie?
Wil je nóg meer snelle bespaarttips? Ga naar de website van het Drents Energieloket.