Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK)
De vraag naar duurzame energie en de benodigde infrastructuur groeit snel. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt over welke projecten het eerst aan de beurt zijn, zodat netbeheerders hun plannen om het net te verzwaren sneller uit kunnen voeren. Dit vraagt om een nieuwe aanpak voor programmeren en prioriteren van de energie-infrastructuur. Het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur, Energie en Klimaat (pMIEK) helpt hierbij.
Met dit afwegingskader kunnen de netbeheerders projecten met regionaal groot maatschappelijk belang prioriteren. Het maakt de energiebehoefte van de toekomst zichtbaar, waardoor nieuwe projecten beter worden voorbereid en sneller aangesloten worden op energie-infrastructuur. Zo dragen we als provincie Drenthe eraan bij dat cruciale energie-infrastructuur sneller en beter gerealiseerd wordt.
pMIEK 2.0
Bij het opstellen van het pMIEK 2.0 werkten de provincie, gemeenten en netbeheerders nauw samen. De partijen hebben samen gekeken welke projecten een zogeheten pMIEK-status moeten krijgen. Deze status geeft een hogere prioriteit en meer inzet van alle betrokken partijen om de projecten uit te voeren. Zo wordt de aanleg van benodigde energie-infrastructuur versneld en beter georganiseerd. De volgende stap is het borgen en uitvoeren van de projecten die een pMIEK-status hebben gekregen.
Zodra het pMIEK 2.0 vastgesteld (januari 2025), publiceren we deze hier.
pMIEK 1.0
pMIEK 1.0 is in juni 2023 opgeleverd. In deze eerste pMIEK ligt de focus op het programmeren en prioriteren van elektriciteit. In de volgende pMIEK zullen andere energiedragers zoals warmte en gassen ook worden meegenomen. De maatschappelijke ontwikkelingen de hierin zijn meegenomen komen uit de vier sectoren: industrie, gebouwde omgeving incl. woningbouw, mobiliteit en de Regionale Energiestrategie (RES) voor opwek. Het bestaande vastgestelde beleid is de basis van het pMIEK 1.0.
Zowel de totstandkoming als de implementatie van de pMIEK 1.0 was voor alle partijen nieuw. Het proces was in sterke mate pionieren én het stuk is opgesteld met de beste kennis van destijds. Deze eerste iteratie van de pMIEK zal daarom ook als leerproces worden beschouwd. Wanneer in vervolg blijkt dat (op basis van nieuwe inzichten) onderdelen anders en beter kunnen, zullen we de nodige aanpassingen doen in een volgend pMIEK.