Netcongestie voor inwoners


We gebruiken steeds meer elektriciteit. Door de overstap van aardgas naar elektriciteit, meer zonnepanelen op daken, de bouw van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen en het gebruik van elektrische auto’s. We gebruiken ook steeds vaker op hetzelfde moment elektriciteit. Hierdoor raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast. Dit probleem heet netcongestie.

Overbelasting wil zeggen dat er niet meer elektriciteit door de stroomkabels en elektriciteitsstations past. Voor huizen is ruimte op het laagspanningsnet gereserveerd, maar deze ruimte wordt snel kleiner. Dat maakt het plannen voor bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk, een nieuwe school of nieuw bedrijf moeilijk omdat die ook stroom nodig hebben

Dit kan voor inwoners verschillende gevolgen hebben: denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen of laadpalen die niet direct worden aangesloten. Of regionale stroomuitvallen of lagere spanningen. Inwoners met zonnepanelen krijgen mogelijk minder geld voor de stroom die zij terugleveren. En tegelijkertijd zijn er mogelijk hogere kosten voor energielevering: netuitbreidingen kosten veel geld en deze kosten kunnen in de toekomst worden doorberekend aan de gebruikers.

Wat kunt u zelf doen?

Er wordt hard gewerkt om het elektriciteitsnetwerk te versterken, maar dat is een enorme klus en duurt jaren. Daarom moeten we allemaal slimmer met elektriciteit omgaan. Inwoners kunnen zelf stappen nemen om bij te dragen aan het verminderen van netcongestie. Hoewel het probleem grotendeels bij de netbeheerders ligt, kunnen huishoudens en bedrijven door bewuster energie te gebruiken en te produceren ook een verschil maken. Hier zijn enkele acties die inwoners kunnen ondernemen:

Slimmer energiegebruik (vraagsturing)

  • Verspreid gedurende de dag het gebruik van apparaten die veel stroom gebruiken, zoals wasmachines, vaatwassers of de lader van je elektrische auto. Als je zonnepanelen hebt, kun je het beste overdag deze apparaten aanzetten. Dan gebruik je je eigen stroom eerst. Heb je geen zonnepanelen, gebruik de apparaten dan bijvoorbeeld 's nachts of in het weekend, wanneer er minder vraag naar stroom is.
  • Maak gebruik van slimme meters en apparaten die werken wanneer er voldoende stroom beschikbaar is of wanneer de stroom goedkoper is.

Energie opslaan

  • Overweeg de installatie van een thuisbatterij om de opgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik, in plaats van het direct terug te leveren aan het net.
  • Sommige elektrische auto's kunnen dienen als tijdelijke opslag (Vehicle-to-Grid) waarbij de energie uit de batterij van de auto teruggeleverd kan worden aan het huis of het net op momenten dat dit nodig is.

Energie delen in de buurt

  • Investeer samen met buurtgenoten in een buurtbatterij waarin energie collectief kan worden opgeslagen en gebruikt.
  • Werk samen binnen energiecoöperaties om lokaal opgewekte stroom direct te verdelen. Dat vermindert de druk op het landelijke netwerk.

Slimme laadoplossingen voor elektrische voertuigen

  • Gebruik een slimme laadpaal die je auto oplaadt wanneer er voldoende stroom in het netwerk beschikbaar is.
  • Laad de auto langzamer op om het netwerk minder te belasten.

Gebruik energiezuinige apparaten

  • Vervang oude verlichting door energiezuinige led-lampen.
  • Investeer in zuinige apparaten met een hoog energielabel (A of hoger).

Gebruik eigen energie eerst (mits je zonnepanelen hebt)

  • Gebruik de stroom van je zonnepanelen direct door bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser overdag aan te zetten.
  • Gebruik slimme schakelaars om apparaten te laten werken op momenten dat er veel zonne-energie is.

Door bewust om te gaan met energie en samen te werken met anderen, kunnen inwoners bijdragen aan een beter gebruik van het elektriciteitsnet en zo helpen bij het oplossen van netcongestie.


Elektriciteitsnetwerk en versterking

Hoe werkt het elektriciteitsnetwerk?

Het elektriciteitsnetwerk bestaat uit drie onderdelen: het hoogspanningsnet, het middenspanningsnet en het laagspanningsnet.

Bedrijven die veel stroom nodig hebben, zijn op het hoog- en middenspanningsnet aangesloten (dit zijn grootverbruikers). Kleine bedrijven, woningen en maatschappelijke voorzieningen zijn aangesloten op het laagspanningsnet (dit noemen we kleinverbruikers).

Het hoogspanningsnet wordt beheerd door TenneT. En het midden- en laagspanningsnet door regionale netbeheerders. In Drenthe zijn dat Enexis en RENDO.

Netversterkingsprojecten in Drenthe

De netbeheerders zijn aan de slag met de grootste verbouwing ooit: het uitbreiden van ons stroomnet. Hiermee willen zij problemen van netcongestie oplossen. Maar wat gebeurt er nu precies waar? Hiervoor kunt u terecht op de websites van de netbeheerders: