Netcongestie voor bedrijven


Netcongestie treft bedrijven harder dan huishoudens, vooral door hun grotere energiebehoefte en afhankelijkheid van een stabiele energievoorziening. Bedrijven die willen uitbreiden of nieuwe aansluitingen nodig hebben voor zonnepanelen, laadpalen of andere installaties, kunnen te maken krijgen met vertragingen door capaciteitsproblemen op het net. Als ze zelf duurzame energie opwekken, kunnen ze moeite hebben om deze terug te leveren aan het net. Dit komt door een tekort aan transportcapaciteit, wat de inkomsten uit duurzame energie kan beperken.

Daarnaast kan door netcongestie energiekosten stijgen. Tijdens piekuren kan elektriciteit duurder worden, en netbeheerders rekenen de kosten voor netwerkuitbreidingen vaak door aan bedrijven. En hoewel grootschalige stroomuitval zeldzaam is, kunnen bedrijven die sterk afhankelijk zijn van elektriciteit, zoals fabrieken of datacenters, toch risico lopen op stilstand als er storingen zijn.

Wat kunnen bedrijven doen?

Bedrijven kunnen zelf maatregelen nemen om hun energieverbruik te optimaliseren en zo netcongestie te verminderen:

  • Slim energieverbruik (vraagsturing): Bedrijven kunnen hun energie-intensieve processen plannen op momenten dat er minder druk is op het net. Dit kan door slimme systemen te gebruiken die energieverbruik aanpassen aan de beschikbare capaciteit.
  • Lokale energieopslag: Bedrijven kunnen investeren in batterijen om overtollige energie op te slaan. Zo kunnen ze deze energie gebruiken tijdens piekuren en hun afhankelijkheid van het net verminderen.
  • Eigen energie opwekken en gebruiken: Bedrijven kunnen zelf duurzame energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen en deze direct gebruiken. Dit vermindert de druk op het elektriciteitsnet.
  • Flexibele energiecontracten: Bedrijven kunnen contracten afsluiten die flexibiliteit in energieverbruik bieden. Zo kunnen ze besparen door minder energie te verbruiken tijdens piekuren.
  • Investeren in energie-efficiëntie: Door over te stappen op energiezuinige machines en verlichting kunnen bedrijven hun totale energieverbruik verlagen. Dit helpt niet alleen bij het besparen van kosten, maar vermindert ook de belasting van het elektriciteitsnet.

Oplossingen van provincie Drenthe

Drenthe biedt verschillende oplossingen om bedrijven te helpen bij netcongestie:

  • Samenwerking met netbeheerders: De provincie werkt samen met netbeheerder Enexis om het netwerk uit te breiden en te versterken. Ook wordt er gewerkt aan langetermijnplannen voor een stabieler elektriciteitsnet.
  • Flexibiliteit stimuleren: Drenthe stimuleert bedrijven om hun energieverbruik flexibeler te maken, bijvoorbeeld door te verbruiken op momenten van lage vraag. Dit wordt ondersteund via subsidies en advies.
  • Lokale energieopslag: De provincie moedigt bedrijven aan om te investeren in energieopslag, zoals buurt- of bedrijfsbatterijen, om opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer het net vol zit.
  • Energy hubs: Drenthe werkt aan energiehubs, waar meerdere bedrijven samen duurzame energie opwekken en delen. Deze hubs helpen bedrijven efficiënter met energie om te gaan en de netdruk te verlagen. Meer informatie over energy hubs
  • Subsidies en ondersteuning: Drenthe biedt subsidies voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen en batterijen.

Financiering via Energiefonds Drenthe

Het Energiefonds Drenthe is het energiefonds van de Provincie Drenthe. Zij verstrekken van financieringen aan duurzame energieprojecten en ondersteunen bij de totstandkoming van deze projecten. Bedrijven kunnen de stap naar verduurzaming zetten en oplossingen voor netcongestie financieringen met een Energielening Drenthe. Meer informatie vindt u op de website van Energiefonds Drenthe.

Met deze maatregelen ondersteunt Drenthe bedrijven om netcongestie aan te pakken en tegelijkertijd duurzamer te worden.


Voorbeeldverhalen

In Drenthe gebeurt al veel rondom oplossingen voor netcongestie. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld op Camping De Blauwe Haan en het project ORTESE.

Camping De Blauwe Haan

Camping De Blauwe Haan in Uffelte werkt met accu’s en peak shaving om netcongestie te omzeilen. Bekijk het filmpje

ORTESE

Het project ORTESE staat voor: Ontwerpen en Realiseren van een Toekomstbestendig Energiesysteem in Emmen. Het is één van de invullingen van de provinciale aanpak voor energy hubs.

Bekijk hier meer informatie over ORTESE

Lijst van adviseurs en installateurs

Hieronder vindt u een lijst van adviesbureaus en installateurs (let op; deze lijst is samengesteld uit bedrijven die zichzelf aanmelden). Deze bedrijven hebben ervaring in het ondersteunen van initiatiefnemers bij de uitwerking van oplossingen voor netcongestie.

Denkt u als adviesbureau of installateur een pragmatische bijdrage te kunnen leveren aan oplossingen voor netcongestie aan te kunnen leveren? Vul dan dit formulier in.(verwijst naar een andere website) Wij vragen u om op dit formulier onder meer aan te geven wat uw ervaring en kennis is in dergelijke duurzame projecten. Zodra het in orde is, voegen wij uw aanmelding toe op de lijst.