Energy hubs in Drenthe
In Drenthe werken we aan innovatieve oplossingen om ons energiesysteem toekomstbestendig te maken. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn energy hubs, die helpen om energie lokaal te beheren en zo ons grotere energienetwerk minder te belasten.
Energy hubs bieden een oplossing door de capaciteit van het netwerk beter te benutten en ondernemers meer ruimte te geven om eigen energie op te wekken en te gebruiken. Dit vermindert ook de risico's voor netbeheerders. Om een energy hub mogelijk te maken zijn voor het desbetreffende gebied een verdienmodel, samenwerking, organisatievorm en afspraken met alle stakeholders nodig.
Een energy hub omvat een slim aangestuurd energiesysteem dat verschillende energievormen lokaal opwekt, opslaat en gebruikt. Dit gebeurt door lokaal zoveel mogelijk vraag en aanbod van verschillende energiedragers in balans te brengen door lokale productie, consumptie, opslag en het omzetten van energie (conversie) te combineren. Op deze manier maakt een energy hub verduurzaming van het energiesysteem voor een gebied mogelijk en ontlast deze tegelijk het bovenliggende energiesysteem.
Aanpak energy hubs in de Provincie Drenthe
De provincie Drenthe werkt in verschillende fasen aan het opzetten van energy hubs.
Fase 1: Verkennen
De wens om een energy hub te vormen is aanwezig. Er is nog geen officiële organisatie, maar er is wel een aanspreekpunt dat het proces begeleidt en informatie verstrekt.
Fase 2: Plan & Ontwerp
Het bedrijventerrein of de betrokken partijen beginnen zich te organiseren. Er is een centraal aanspreekpunt, en er worden concrete vervolgstappen genomen om de energy hub vorm te geven.
Fase 3: Realisatie
De energy hub wordt daadwerkelijk gerealiseerd.
Fase 4: Exploitatie
De energy hub is operationeel en wordt geëxploiteerd. Dit omvat het beheer, onderhoud, en optimalisatie van de hub.
Ondersteuning en samenwerking
De provincie Drenthe biedt ondersteuning in de vorm van subsidies en kennisdeling om energy hubs te stimuleren. Een belangrijk aspect is de samenwerking tussen de provincie, bedrijven, gemeenten, en netbeheerders zoals Enexis en TenneT. Experts en hubregisseurs fungeren als contactpunt tussen de hubs en overheidsorganen en begeleiden de processen om te zorgen voor een soepele implementatie.
Vanuit het actieprogramma aanpak energy hubs vanuit het Rijk wordt er jaarlijks een bedrag beschikbaar gesteld voor het opzetten van energy hubs. Deze middelen zijn alleen voor het faciliteren van een energy hub. Voor het realiseren en het exploiteren van de energy hub zullen elders financiën vandaan gehaald moeten worden. Denk hierbij aan eigen vermogen of aan Europese, nationale en regionale subsidies.
De komende tijd wordt deze pagina aangevuld met de Drentse aanpak Energy hubs.