Nieuws over bodem
Voor de achtste editie, op vrijdag 9 mei, van het Schuilingcongres richten we onze blik op het beekdal van het Koningsdiep, ook wel bekend als It Alddjip (Ouddiep) of Boarn (Boorne). De provincie Fryslân, het Wetterskip en diverse andere partijen hebben de handen ineen geslagen om een groot deel van het beekdal van het Koningsdiep opnieuw in te richten, waarbij het realiseren van nieuwe natuur (biodiversiteit), het verbeteren van de waterkwaliteit en het maken van ruimte voor waterberging (klimaat) belangrijke doelen zijn. De ambitie is hierbij om met alle verschillende belanghebbenden en partijen tot een gedragen integraal gebiedsontwikkelingsplan te komen!
De provincie Drenthe reageert op het concept Nationaal Programma Radioactief Afval (NPRA), opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In onze zienswijze spreken wij ons, net als eerder in onze Bodem- en Ondergrondstrategie (2021), nadrukkelijk uit tegen ondergrondse opslag van radioactief afval in Drenthe. Wij vinden dit niet duurzaam en daarom ongewenst.
Het Aardkundig Monument Peelo-zand bij het Duurzaamheidscentrum Assen is officieel heropend. Tijdens een leerzaam en interactief programma op woensdag 19 februari ontdekten bezoekers – jong en oud – de bijzondere geschiedenis van het Peelo-zand en de belangrijke rol ervan in de drinkwaterwinning.
Uit onderzoek van de noordelijke provincies blijkt dat bodems die bovengronds worden bemest vaak beter op bodembiologie scoren dan bodems waarin mest werd geïnjecteerd. Zodebemesting vermindert de ammoniakemissie naar de lucht, maar is minder gunstig voor de bodembiologie. De provincies bespreken nu de mogelijkheden voor vervolgonderzoek naar mestaanwending.
Provincie Drenthe geeft deze week het startsein voor het RIWET-project, een Europees Interreg-project gericht op verbetering van beleid voor het beheer en herstel van rivieren en veenlandschappen.