Nieuws over economie en ondernemen
Na meer dan 10 jaar van voorbereiding is Provincie Drenthe, in samenwerking met Prolander, het waterschap en Staatsbosbeheer, klaar om de plannen voor de herinrichting van Geelbroek uit te voeren. De vergunning voor het starten van de uitvoering is definitief en dit betekent dat de aanbesteding zo snel mogelijk van start gaat, met als doel de werkzaamheden dit jaar nog te beginnen. De plannen omvatten onder andere het dempen en verondiepen van sloten en het verleggen van de Geelbroekerweg.
Vanaf 15 juli is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor behoud grasland bij afbouw derogatie. Hiermee kunnen ondernemers de extra kosten opvangen. Bedrijven komen in aanmerking voor de subsidie als ze in voorgaande jaren een derogatievergunning hadden. Voor dit jaar zijn de subsidiebedragen verhoogd.
Landbouwers in Drenthe die een groenbemester (vanggewas) zaaien kunnen gebruik maken van de regeling 1001ha soortenrijke groenbemestermengsels van Urgenda. In Drenthe is voor 300 hectare budget beschikbaar. De provincie stelt hiervoor een subsidie van € 21.000 beschikbaar.
Greenwise Campus ontvangt 10 miljoen Europese subsidie vanuit het Just Transition Fund (JTF) en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Met deze financiële injectie wordt de busremise omgebouwd tot een hypermodern innovatiecentrum dat eind 2026 gereed is. Daarnaast zijn de middelen bestemd voor het uitbouwen van de campusorganisatie, innovatieprojecten, kennisontwikkeling en scholingstrajecten voor en met het bedrijfsleven
Vanavond heeft de Jury de drie finalisten voor de Drentse Onderneming van het Jaar 2024 bekendgemaakt. De finalisten zijn: Stevast Techniek uit Beilen; Paviljoen Nijstad uit Hoogeveen en Betech uit Hoogeveen.
Op 10 juli werd de boekweit proeftuin gelanceerd bij het boekweitveld van boer Kees Sijbenga. De boekweit proeftuin verkent de mogelijkheden van boekweitteelt in Drenthe.
De Regieorganisatie GLB heeft een openstellingskalender gepubliceerd. In deze openstellingskalender is te zien welke subsidiemogelijkheden er zijn en wanneer het mogelijk is om een aanvraag in te dienen.
Tijdens de eerste bijeenkomst voor de deelnemers aan de akkerbouwpilot van Duurzaam Boeren Drenthe stonden gewasdiversiteit en gewasrotatie centraal
Eind juni vonden drie goed bezochte bijeenkomsten plaats rondom de bodem. De aandacht was vooral gericht op de samenhang tussen bodemleven, mineralen en sporenelementen en de verschillende gewassen.
Aardappelen die na de oogst op het land achterblijven, vormen het jaar erop een lastig onkruid in andere gewassen. Het bestrijden van deze 'aardappelopslag' kost akkerbouwers veel tijd en geld. Gelukkig lijken robots dit werk te kunnen overnemen. De startup Trabotyx werkte in Drenthe aan een prototype.