Nieuws over economie en ondernemen
Energieneutraal ondernemen is een actueel thema. De druk bezochte bijeenkomst voor Drentse ondernemers over dit onderwerp is hiervan het bewijs. Ongeveer 125 belangstellenden lieten zich gistermiddag informeren en inspireren door mede-ondernemers en adviseurs op het gebied van duurzaamheid en energie besparen. De bijeenkomst, in het kader van het Perspectief op bestemming Drenthe 2030, is een initiatief van provincie Drenthe, Marketing Drenthe en Recreatieschap Drenthe.
Natuurboerderij Eytemaheert produceert melk met uitsluitend eigen gras. Het bedrijf wil de koeien zoveel mogelijk vers gras laten grazen, met zo min mogelijk handelingen, energiegebruik en kwaliteitsverlies door voederwinning. Welke aanpak hanteert Eytemaheert en met welk resultaat?
Gebiedspartijen in de Gronings-Drentse Veenkoloniën zien kansen om de biodiversiteit in het gebied te vergroten door het (anders) beheren en inrichten van het landschap. Met de inzet van veel partijen zijn daarom ontwikkelkaders voor groenblauwe dooradering opgesteld.
Boeren uit het gebied Roden-Leekstermeer en Esdorpenlandschap Norg namen in december deel aan een workshop verzorgd door René Jochems. De workshop ging over ‘Gezonde Bodem en Bedrijfsvoering’.
Artikel uit Melkveemagazine met meer informatie over de rol van KPI's.
De komst van het nieuwe jaar is voor veel mensen het moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Voor de provincie Drenthe is het ook een moment dat nieuwe subsidieregelingen openen, regelingen worden verlengd of er nieuw budget beschikbaar komt. Bent u een (agrarisch) ondernemer of actief bij een stichting of vereniging en wilt u uw organisatie ontwikkelen? Dan is er misschien een subsidieregeling waar u gebruik van kunt maken om de eerste stappen te zetten
Versneld snijden in de omvang van de melkveestapel is niet nodig als de overheid veehouders de ruimte geeft om voer- en managementmaatregelen in te zetten om te voldoen aan de doelstellingen van het stikstofbeleid.
Artikel uit Veeteelt September 2022
Van 8 tot en met 15 oktober 2022 staat Drenthe weer in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de landelijke Dutch Food Week. Het initiatief vraagt aandacht voor gezond eten, duurzaamheid in de keten en goed leven. Een week lang zijn er tal van (digitale) evenementen in de provincie, die te maken hebben met voedsel en de hele voedselketen.
In Drenthe zetten boeren, burgers en organisaties zich de komende jaren nog meer in voor natuurinclusieve landbouw en de biodiversiteit. Met ideeën als een strobalentoer en erfsessies kunnen de Drentse inwoners zelf zien hoe natuurinclusief boeren in de praktijk werkt. Agrariërs gaan bovendien binnen de eigen regio aan de slag met zelfontwikkelde initiatieven, zoals de aanleg van houtwallen en singels over een lengte van 9 kilometer. Dit alles gebeurt onder de noemer ‘Boer Burger Natuur Drenthe’.
Robin Bouwmeester praat RTV Drenthe en commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma bij over de grasland-scheurproeven voor minder glyfosaat.