Nieuws over economie en ondernemen
Boekweit staat opnieuw in de belangstelling, maar om het boekweitareaal verder te laten groeien is een verdienmodel voor telers noodzakelijk. De op 17 oktober 2024 opgerichte Boekweit Coöperatie werkt aan verbetering van verwerking en afzet van boekweit.
In het pilotproject Achterste Diep hebben boeren meer maatregelen uitgevoerd dan gepland. “De animo onder boeren om natuur te integreren in hun agrarische bedrijfsvoering is groot”, merkt Willem Tjebbe Oostenbrink, trekker van de pilot. Hij vertelt over diverse activiteiten die bijdragen aan meer biodiversiteit in het gebied.
Vandaag vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de AgroAgenda Noord Nederland plaats in het Drentse provinciehuis. De bijeenkomst was met ruim 200 deelnemers uit de landbouwsector, overheden, kennisinstellingen en natuur- en milieuorganisaties de drukst bezochte editie tot nu toe. De bijeenkomst stond in het teken van samenwerking, innovatie en de toekomst van landbouw in Noord-Nederland.
Provincie Drenthe zet de vakkennis van ondernemers in de agrarische sector centraal en vertrouwt op de innovatiekracht van het gehele agrocluster. Dat staat in de Landbouwkoers 2040, die het college van Gedeputeerde Staten deze week heeft vastgesteld. Kringlooplandbouw met doelsturing, samenwerking in gebieden en innovatie zijn belangrijke pijlers.
Ben je mkb’er in Drenthe en heb je een idee voor een innovatief product, dienst of proces voor ogen dat nieuw is voor de wereld en bijdraagt aan een circulair, duurzaam, digitaal en/of gezond Noord-Nederland? Wil je dit idee eerst onderzoeken en testen voordat je het op de markt brengt? Goed nieuws! Binnenkort komt hiervoor de VIA-subsidie (Versneller Innovatieve Ambities) beschikbaar. Vanaf dinsdag 4 februari 2025 kun je deze subsidie aanvragen.
Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten de subsidieregeling MKB Advies Voucher te verlengen tot en met 30 april 2025. Met deze regeling kunnen Drentse bedrijven een externe adviseur inhuren om advies in te winnen over innovatie, groei of het creëren van een nieuwe afzetmarkt. Voor het verlengen van de regeling wordt €125.000,- extra beschikbaar gesteld.
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is onderdeel van de Drentse praktijkpilot BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw. Het is één van de KPI’s uit de monitor en wordt berekend aan de hand van de milieubelastingspunten volgens de milieumeetlat van het CLM (Centrum Landbouw en Milieu).
In 2024 gingen bijna 150 melkveehouders in studiegroep verband aan de slag met het verlagen van het eiwit in het voer voor hun koeien.In 2025 gaan we hier mee verder. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden tot en met 8 december.
Provincie Drenthe levert een bijdrage aan drie projecten voor recreatief wandelen en fietsen in Drenthe. De projecten worden in samenwerking met het Recreatieschap gerealiseerd. Het gaat om in totaal €177.800,- voor het opzetten van een 350 kilometer lange fietsroute langs de provinciegrens van Drenthe, 70 duurzame en diverse (picknick)bankjes langs fiets- en wandelpaden en het plaatsen van informatiepanelen bij 25 mountainbike- en 2 gravelroutes.
Door inzaai van kruiden- en bloemrijke akkerranden en goed beheer profiteren vogels en insecten ook in de winter van deze begroeiing. Nieuwe aanplant en inzaai van kruidenrijke grasmengsels zorgen ook voor meer biodiversiteit. De monitoring van akker-, weide- en erfvogels laat positieve resultaten zien.