Nieuws over economie en ondernemen
Akkerranden aanleggen, een grotere rijafstand in tarwe, later grasmaaien en werken met de keverklapper. Enkele maatregelen die boeren nemen om natuurinclusief te werken in het deelgebied Broekstreek Oude Diep. “Wij genieten van innovatief bezig zijn”, zeggen Piet en Geert Mekkes, pluimveehouders en akkerbouwers in Geesbrug.
In 2023 zijn twee aanvraagrondes geweest voor een subsidie voor stikstof-reducerende maatregelen. Al zo’n 20% van de boeren in Groningen, Fryslân en Drenthe hebben gebruik gemaakt van deze regeling.
Heb je als Noord-Nederlandse ondernemer een innovatief idee voor de toekomst van jouw bedrijf én voor een nóg mooier en sterker Noord-Nederland? Dan kan het verstandig zijn om eerst de haalbaarheid van jouw idee te toetsen. Met de subsidie MKB haalbaarheidsvoucher uit het EFRO-programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) is dit binnenkort mogelijk.
De innovatiemonitor onthult opvallende patronen in interregionale samenwerking, betrokkenheid en oriëntatie. Het noordelijke mkb zoekt samenwerkingen vooral dicht bij huis. Ondernemers gaan niet snel naar een andere noordelijke provincie en gaan beperkt over de landsgrens.
De Nationale Proeftuin Precisie Landbouw organiseert een webinar over de eco-regeling (GLB/NSP) en de vergoeding voor het leveren van maatschappelijke diensten. Ondernemers die al meedoen of beter gebruik willen maken van de regeling zijn van harte uitgenodigd voor dit webinar.
In het project ‘Herintroductie van boekweit in Drenthe’ telen 25 telers bijna 100 hectare boekweit. Deze milieuvriendelijke en makkelijke teelt draagt bij aan meer biodiversiteit. “We gaan de afzet verder organiseren om opschaling van de teelt te stimuleren”, zegt projectleider Peter Brul.
De provincie Drenthe is op zoek naar honderd melkveehouders in Drenthe die tegen een vergoeding mee willen doen aan een onderzoek naar de effecten van inzaaien van grasklaver. Het gaat om het onderzoeksproject ‘100 Boeren bodemgezondheid’, dat als doel heeft inzicht te krijgen in het effect van een klaverrijk grasland op de gewasopbrengst, de bodemmicrobiologie en de praktische toepasbaarheid van grasklaver in de bedrijfsvoering.
Aan de slag met KPI's! Bedrijven die goed scoren, hoe doen ze dat?Verspreid over het hele land delen Foqusbedrijven hun ervaringen op hun boerenerf.
Landbouw als integraal onderdeel van gebiedsopgaven. Dat is de uitdaging van het pilotproject Achterste Diep. “Boeren gaan bezig met natuurinclusieve landbouw, als hun inkomen op peil blijft”, vertelt Willem Tjebbe Oostenbrink, trekker van de pilot.
Op 14 november wordt er een themamiddag Agroforestry georganiseerd in Schipborg. De middag is bedoeld voor iedereen die graag aan de slag wil en op zoek is naar handvatten.