Nieuws over economie en ondernemen
Op natuurboerderij Eytemaheert worden de kalveren geboren in het voorjaar. Alle kalveren, ook de stiertjes, blijven op het bedrijf. Een deel van de vaarskalveren wordt opgefokt ter vervanging van de melkkoeien, de overige vaarskalven en alle stierkalveren zijn bestemd voor vleesproductie. Het jongvee krijgt, net als de melkkoeien, uitsluitend voer van eigen bedrijf. Dit uitgangspunt maakt de opfok niet altijd makkelijk.
‘Er komt veel op ons af, ik wil zelf weer aan het roer staan.’ De uitspraak omschrijft treffend de algemene motivatie van de akkerbouwers tijdens de gezamenlijke aftrap van de Drentse pilot BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw.
Duurzame prestaties van melkveehouders zijn zichtbaar te maken door te sturen op concrete doelen zoals ammoniakemissie, fosfaatbodemoverschot en weidegang. Ze bieden daarmee kansen voor een duurzame toekomst voor landbouw en natuur. Er is echter wel een betere borging van resultaten en een verhoging van de financiële waardering nodig. Dat kan met een aanpak die gericht is op de gezamenlijke doelen en waar samenwerking tussen boer, overheid en ketenpartners centraal staat.
Als onderdeel van het project gebiedsgerichte samenwerking zijn ecologen op en rond landbouwpercelen een kijkje gaan nemen. Ze zijn in het gebied Roden Leekstermeer en Esdorpenlandschap Norg gaan inventariseren welke vogels, vlinders en bijen rond de landbouwpercelen in de houtwallen, singels en poelen aanwezig waren.
Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe stelt een subsidie van 6 miljoen euro beschikbaar aan de stichting Greenwise Campus voor de realisatie van de Greenwise Campus in Emmen. In 2021 hebben Provinciale Staten besloten het bedrag van 6 miljoen euro te reserveren vanuit de Investeringsagenda. Dat bedrag wordt nu beschikbaar gesteld.
Per 1 april 2023 waren er in Drenthe 4.050 banen meer dan het jaar ervoor, een groei van 1,7%. Hiermee komt de totale werkgelegenheid uit op bijna 240.000 banen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het jaarlijks provinciaal werkgelegenheidsonderzoek.
Marry Brink vindt natuurinclusief een mode-woord. “Want veel boeren in het gebied Roden-Leekstermeer werken al jaren met de natuur”, zegt Brink heel pragmatisch. “Nu krijgt het gelukkig ook erkenning. Vanwege veel draagvlak in ons gebied, kunnen we hard werken om gestelde doelen in het actieplan te realiseren.”
Kun je duurzaamheidsprestaties van akkerbouwers meetbaar maken en deze ook belonen? Als eerste provincie in Nederland gaan in Drenthe ketenpartijen, de provincie, landbouw én natuur samen aan de slag met deze vraag.
De provincie Drenthe heeft onlangs van de gemeenten in de regio’s Zuidwest- en Zuidoost-Drenthe en de gemeente Aa en Hunze de programmeringsafspraken voor bedrijventerreinen ontvangen. Hierin staan de afspraken die gemeenten met elkaar maken over bedrijventerreinen. In een eerder stadium hebben de gemeenten Assen, Noordenveld en Tynaarlo in de Regio Groningen-Assen ook al regionale programmeringsafspraken gemaakt. De gemeente Midden-Drenthe komt binnenkort met een voorstel.
Namens de provincie Drenthe waren gedeputeerden Egbert van Dijk en Willemien Meeuwissen vrijdag 19 januari aanwezig in Paviljoen Nederland tijdens de Grüne Woche in Berlijn. In dit paviljoen presenteren alle Nederlandse provincies een streekproduct aan de Duitse en internationale landbouwsector.