Nieuws over economie en ondernemen
Voor een onderzoek naar ammoniakemissie en het spoelen van roostervloeren is WUR op zoek naar melkveehouders die mee willen doen. Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van water in melkveestallen de ammoniakemissie fors kan reduceren. Door middel van een tweejarig project wordt er onderzocht hoe dit op een eenvoudige, praktische en erkende manier kan.
Duurzaam Boeren Drenthe omvat onder meer een subsidieregeling voor bedrijven met melkvee. Hierin worden melkveehouders beloond voor duurzaamheidsdoelen. De informatie is te vinden op de website maar hebben we nu ook in een folder op een rijtje gezet.
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is veranderd vanaf begin 2023. Het richt zich op de verdere verduurzaming van de landbouw. Als boer kunt u bijvoorbeeld een vergoeding ontvangen voor het uitvoeren van eco-activiteiten.
Om samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied tussen bijvoorbeeld burgers, verenigingen en onderwijsinstellingen te bevorderen, heeft het Comité van Toezicht van het Interreg VI samenwerkingsprogramma Deutschland-Nederland eind 2022 een subsidieregeling goedgekeurd; het Kleinprojectenfonds (KPF).
Ben je boer in Friesland, Groningen of Drenthe? En ben je geïnteresseerd in Agroforestry of misschien zelfs al actief aan de slag met bomen en struiken op je bedrijf? Dan nodigen we je van harte uit voor de kennisbijeenkomst op 13 april a.s
“Dit is de kans om te laten zien dat we als sector wel willen. Niet meedoen is geen optie”. Volgens melkveehouder Martijn van Mensvoort is het klip en klaar: Drentse melkveehouders zouden zich allemaal moeten aanmelden voor de beloningsregeling Duurzaam Boeren Drenthe.
Het vakblad Zuivelzicht besteedde in een uitgebreid artikel aandacht aan de lancering van Duurzaam Boeren Drenthe en de Brabantse Bioidiversiteitsmonitor.
Provincie Drenthe presenteert donderdag 23 maart bij de oprichting van ondernemersvereniging van bedrijventerrein De Punt de leidraad ‘Naar energieneutrale bedrijventerreinen in 2035’. De leidraad is tot stand gekomen naar aanleiding van de bedrijventerreinaanpak van de provincie Drenthe.
Zes provincies (Drenthe, Overijssel, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland) en vijf veehouderijsectoren willen samen nieuwe innovatieve maatregelen en technologie ontwikkelen om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen en daarmee een flinke stap vooruit maken in het stikstof- en klimaatvraagstuk. Provincies en sectoren starten met 50 pilots om snel inzichtelijk te maken welke maatregelen substantieel bijdragen aan het verminderen van uitstoot. De pilots leveren kennis en ervaring op die een plek kunnen krijgen in nieuwe wet- en regelgeving
Op 7 maart vond een startbijeenkomst plaats voor melkveehouders. In een uur zijn ze bijgepraat over de regeling, het aanvragen en de samenwerking.
Voor deelnemers volgen nu regionale bijeenkomsten in hun eigen gebied.