Nieuws over economie en ondernemen
Provincie Drenthe stelt voor de jaren 2025 tot en met 2028 ruim 1 miljoen beschikbaar voor kavelruil. Door kavelruil tussen boeren te ondersteunen verbetert de landbouwstructuur in onze provincie. Daarnaast draagt het bij aan de realisatie van wettelijke opgaven zoals water en natuur.
In Drenthe gaan 36 akkerbouwers voor nog eens twee jaar aan de slag met doelsturing. Dit doen ze in een praktijkpilot die nauw verbonden is aan de landelijke BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw. Tijdens de startbijeenkomst op 13 maart in Noord-Sleen werden ze bijgepraat over het project.
Van maandag 17 tot en met zaterdag 22 maart wordt de tiende editie van de Week van de Circulaire Economie georganiseerd. Dit is het grootste landelijke inspiratie- en netwerkevent voor koplopers en beginnende circulaire ondernemers. Want circulariteit is belangrijk voor de toekomst!
De provincie Drenthe behoort dit jaar tot de 10 meest gastvrije regio’s wereldwijd volgens Booking.com. Drenthe is de enige Nederlandse regio die in deze top 10 staat. De regio’s waar in verhouding het hoogste aantal accommodaties een Traveller Review Award ontvangen, die wordt uitgereikt op basis van reiziger reviews, komen in deze lijst. In Nederland ontvangen 13.647 accommodaties een award voor hun uitstekende service en gastvrijheid, waarvan 549 in Drenthe. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen heeft namens de regio Drenthe de onderscheiding in ontvangst genomen. Ze deed dit in Abdij de Westerburcht in Westerbork, één van de accommodaties die een Traveller Review Award ontvangt.
Circulair Groningen Drenthe is officieel van start gegaan. De nieuwe vereniging komt voort uit de vraag van Drentse bedrijven om samen met Circulair Groningen één krachtige organisatie te vormen die zich richt op het versnellen van de transitie naar een circulaire economie.
In 2024 telde het project Broekstreek Oude Diep 35 deelnemers. Ze vergroten de biodiversiteit in het gebied door akkerranden in te zaaien of meer inheemse soorten aan te planten. Een grotere rijafstand van tarwe en gebruik van een keverklapper dragen ook bij aan natuurinclusieve landbouw. Met behoud van rendement.
Roel Jan Scheper en Chris van der Weide, twee boeren in Witteveen, experimenteren met het telen van tarwe. Ze verdubbelen de rijafstand om akkervogels meer ruimte te geven. En ze gebruiken minder zaaizaad en spuiten geen insecticiden op hun proefpercelen. “Dat blijkt geen opbrengst te kosten”, zeggen de telers verbaasd. “Op deze wijze zaaien, heeft wel voordelen voor biodiversiteit en onze bedrijfsvoering.”
Er is 750.000 euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Oplossingen belemmeringen door netcongestie’. Bedrijven en initiatieven die belemmeringen door netcongestie willen oplossen, kunnen de subsidie gebruiken voor haalbaarheidsstudies en concrete oplossingen. Gedeputeerde Staten besloten vandaag het subsidieplafond van de succesvolle regeling op te hogen.
Om kinderen van nieuwkomers in de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier (Gr.) een sterke start te geven, wordt een centrale Nieuwkomersklas opgezet. Dit initiatief, onder leiding van Stichting Quadraten, krijgt financiële steun van de provincie Drenthe. Ook de gemeenten Westerkwartier, Noordenveld en de provincie Groningen dragen bij aan de realisatie van dit project.
Boekweit staat opnieuw in de belangstelling, maar om het boekweitareaal verder te laten groeien is een verdienmodel voor telers noodzakelijk. De op 17 oktober 2024 opgerichte Boekweit Coöperatie werkt aan verbetering van verwerking en afzet van boekweit.