Veilig zwemmen in Drenthe


U kunt in Drenthe op tal van plaatsen zwemmen.
Niet alleen in de vele zwembaden, maar ook op allerlei plaatsen in de vrije natuur. Het water in zwembaden voldoet aan de eisen. De Drentse kanalen, meren en plassen zijn lang niet altijd geschikt als zwemwater. Bijvoorbeeld omdat de plas in gebruik is voor andere doeleinden zoals vissen, surfen of het zuigen van zand.

Op de digitale zwemplassenkaart staan de plekken in Drenthe die geschikt zijn om te zwemmen. Het zwemmen in andere wateren wordt afgeraden!

Per zwemplas staat informatie over de accommodaties en de veiligheid. Sommige plassen zijn beslist niet geschikt voor kinderen of ongeoefende zwemmers.

Honden worden bij deze plassen niet toegelaten.

De kwaliteit van het zwemwater

In de zomermaanden controleren de waterschappen in Drenthe het zwemwater op de aanwezigheid van zogenaamde colibacteriën. Als er erg veel colibacteriën in een zwemplas voorkomen, kan het zijn dat het water ziekteverwekkers bevat. Volgens Europese richtlijnen wordt vanaf half april tot en met september de kwaliteit van het water onderzocht. De actuele waterkwaliteit wordt gepubliceerd op zwemwater.nl. De informatie is ook beschikbaar in de app 'Zwemwater'.

Negatief zwemadvies

Als het lang warm weer is, kan de kwaliteit van het water snel minder worden. Natuurwater kan dan vervuild worden met verschillende bacteriën. Een van deze bacteriën kan, vooral bij mensen die daar gevoelig voor zijn, oorontsteking veroorzaken. Ook kunnen huidirritaties voorkomen. Als u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in natuurwater is het verstandig contact te zoeken met de huisarts.

Mocht een zwemplas onbetrouwbaar blijken te zijn, dan wordt dit op internet en via de landelijke zwemwater-website (www.zwemwater.nl) bekendgemaakt. Ook de media krijgen bericht over een (tijdelijk) negatief zwemadvies of zwemverbod. Bij het zwemwater wordt in deze gevallen een waarschuwingsbord geplaatst.

De veiligheid van de zwemplassen

Jaarlijks stelt de provincie een onderzoek in naar de veiligheid van het zwemwater. Hierbij wordt onder andere gelet op de afbakening van ondiepe gedeelten en op de steilheid van de oever. De resultaten vindt u in de tabel op de zwemkaart.

Advies voor veilig zwemmen

  • Ongeoefende zwemmer of kleine kinderen mee? Zwem niet in plassen zonder geleidelijk aflopende oever!
  • De ondiepe gedeelten zijn niet bij alle zwemplassen afgebakend met drijflijnen. Bovendien is er bij zwemplassen geen toezicht op het zwemmen: houd kleine kinderen dus voortdurend in de gaten!
  • Vaak zijn in plassen scherpe voorwerpen, kuilen en obstakels niet te zien. Ook is de diepte van het water slecht in te schatten: duik nooit in open water!
  • Zwemplassen kunnen soms wel tot 15 meter diep zijn! In dit soort plassen komen hier en daar plotseling koude stromingen voor. Ook geoefende zwemmers kunnen hier in noodsituaties terechtkomen: ga daarom nooit alleen zwemmen!
  • Dikwijls staan er bij de plas borden die u vertellen over onveilige situaties. Houd u aan de aanwijzingen!

Zandwinplassen

Zandwinplassen zijn niet geschikt om te zwemmen. De oevers zijn instabiel en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Zandwinplassen zijn verboden terrein. Zo staat dat ook aangegeven.

Meer informatie

Wilt u informatie over de actuele waterkwaliteit?

Kijk dan op www.zwemwater.nl of download de app 'Zwemwater'.

Plassen waar een zwemverbod of negatief zwem­advies geldt, staan vermeld op de landelijke zwemwater-website.

Heeft u een melding of klacht, bel dan de milieuklachten­telefoon van de provincie Drenthe: (0592) 36 53 03.


Is mijn zwemplek schoon en veilig?

Zwemwater.nl informeert over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken. Het zijn plekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Blauwalgen (cyanobacteriën)

De cyanobacteriën, beter bekend als de blauwalgen of blauwwieren, zien eruit als een blauwgroene, olieachtige laag. Die laag drijft op het water. Blauwalgen kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. In tegenstelling tot de blauwalgen zijn groene algen (slierten) onschuldig.

Blauwalgen zijn niet seizoensgebonden en komen het hele jaar voor. Of blauwalgen tot bloei komen en problemen veroorzaken hangt van een aantal omstandigheden af. Zo speelt onder andere de watertemperatuur, de helderheid van het water en de hoeveelheid beschikbaar “voedsel” een rol.  Elke soort blauwalgen heeft de voorkeur voor haar eigen specifieke omstandigheden. Het is gedurende langere tijd warm en droog geweest. Daarnaast is de afgelopen winter (2019-2020) zacht geweest. Dit zou kunnen verklaren waarom blauwalgen op dit moment (mei 2020) tot ontwikkeling komen.

Zwemmersjeuk

Huidirritatie kan ook door een parasiet worden veroorzaakt. Dit wordt zwemmersjeuk genoemd. De parasiet leeft in het water en hechten zich normaal gesproken aan watervogels, maar kunnen ook mensen lastigvallen. De parasiet sterft zodra die in de huid doordringt. Hierdoor kunnen jeukende of zelfs pijnlijke rode bultjes ontstaan. Deze verdwijnen meestal vanzelf weer. Douchen na het zwemmen en goed afdrogen, verkleint de kans op huidirritatie.

Botulisme

Botulisme is een soort voedselvergiftiging. Het wordt veroorzaakt door het gif van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie verspreidt zich via kadavers die in het water blijven liggen. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Het meest voorkomende type botulisme in Nederland is niet gevaarlijk voor mensen.

Ziet u een kadaver bij een zwemplas? Meld dit bij het waterschap. Na onderzoek van het dode dier bepalen het waterschap en de provincie samen of een zwemverbod nodig is.