Nieuws over Vincent van Gogh in Drenthe
De provincie Drenthe voldoet ruimschoots aan de opgave voor de Spreidingswet. Volgens de Spreidingswet moeten de Drentse gemeenten uiterlijk 1 juli 2025 opvang bieden aan totaal 2.691 mensen. Drenthe voldoet nu al aan deze opgave. Met de plannen die de gemeenten tot nu toe gemaakt hebben komt de teller in zowel 2025 als 2026 op 4.182 opvangplekken. Hierin zijn 341 plekken voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) opgenomen.
In de komende periode gaan dertig leerlingen van het Esdal College uit Emmen aan de slag met het meten van de luchtkwaliteit rond de school. Met ‘snuffelfietsen’, fietsen waar sensoren op zitten, kunnen leerlingen zelf fijnstofmetingen doen. Ook meten ze de stikstofdioxide. Het RIVM gaat de verzamelde data gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van luchtkwaliteitsmodellen.
Op vrijdag 25 oktober is de feestelijke opening van de Boonspolder en het bevergebied Spijkerboor. De herinrichting van ongeveer 25 hectare natuur in de Boonspolder en het bevergebied in Spijkerboor is zo goed als afgerond. Waterberging en waterbeheersing speelden bij de herinrichting een grote rol. Deze mijlpaal is gevierd met korte toespraken en een officiële openingshandeling in het gebied, waarbij dorpsbewoners en betrokkenen aanwezig zijn.
Uit onderzoek van de noordelijke provincies blijkt dat bodems die bovengronds worden bemest vaak beter op bodembiologie scoren dan bodems waarin mest werd geïnjecteerd. Zodebemesting vermindert de ammoniakemissie naar de lucht, maar is minder gunstig voor de bodembiologie. De provincies bespreken nu de mogelijkheden voor vervolgonderzoek naar mestaanwending.
Het realiseren van voldoende betaalbare en duurzame woningen voor alle inwoners van Drenthe. Dat is de doelstelling van de nieuwe Woonagenda 2024-2028. De agenda werd vandaag gepresenteerd door Gedeputeerde Staten van Drenthe en wordt in november besproken in de Provinciale Staten.
Het energiesysteem heeft met verschillende problemen te maken. Er is te weinig capaciteit, een deel van de infrastructuur is verouderd en er komen steeds meer nieuwe energiebronnen bij. Het is dan ook een flinke puzzel om goede oplossingen te ontwikkelen voor een goedwerkend, duurzaam energiesysteem. Hoe mooi is het als je op één plek met die puzzel aan de slag kunt?
Bijna 500 jongeren gaven advies aan de provincie Drenthe voor de Omgevingsvisie, een toekomstplan voor de fysieke leefomgeving. Vandaag stelden Gedeputeerde Staten de Contournota vast, een eerste tussenstap. Met hulp van de jongeren, gemeenten, waterschappen en samenwerkingspartners zijn daarin eerste denkrichtingen bepaald. Provinciale Staten bespreken de Contournota op 20 november.
In september 2023 is er een grote brand geweest bij afvalverwerker AVR Rozenburg, waardoor tot en met oktober 2024 de verbrandingscapaciteit niet beschikbaar is. Dit betreft 17% van de Nederlandse verbrandingscapaciteit. Meerdere afvalverwerkers in Nederland hebben het AVR-afval tijdelijk opgeslagen. Sinds augustus 2024 heeft ook Attero Wijster tijdelijk AVR-afval opgeslagen. Het gaat hierbij om ongeveer 100.000 ton afval dat maximaal drie jaar opgeslagen wordt.
Samen werken aan windenergie
De Drentse en Overijsselse overheden werken vanuit de Regionale Energie Strategie (RES) aan het opwekken van duurzame energie. De RES is een opgave vanuit het Rijk voor gemeenten en provincies en gaat over het opwekken van bepaalde hoeveelheden duurzame energie. Een aantal gemeenten in Drenthe en Overijssel gaat verkennen waar de opwek van windenergie mogelijk is. Ontwikkelingen in de buurt van grensgebieden kunnen gevolgen hebben voor buurgemeenten en omwonenden. Daarom gaan de gemeenten De Wolden, Meppel, Steenwijkerland, Westerveld en de provincie Drenthe samenwerken.
Het melkvee- en akkerbouwbedrijf van familie Jobing in het Drentse Grolloo heeft drie seizoenen ervaring met kruidenrijk grasland. “Dat bevalt goed. Vlinderbloemigen in het mengsel binden stikstof, waardoor we minder kunstmest gebruiken. En kruiden leveren extra mineralen en dat stimuleert de gezondheid van onze koeien”, zegt Mark Jobing.