Nieuws over Vincent van Gogh in Drenthe
De provincie Drenthe moedigt inwoners van Drenthe aan om hun eigen leefomgeving te vergroenen. Hiervoor kan vanaf 1 januari 2025 gebruik gemaakt worden van de subsidieregeling Groene Bewonersinitiatieven.
Op dinsdag 7 januari vond weer de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats op het provinciehuis. Onder het genot van een hapje en een drankje verwelkomde commissaris van de Koning Jetta Klijnsma samen met de leden het college van Gedeputeerde Staten vele gasten uit alle geledingen van de Drentse samenleving.
De provincie Drenthe wil samen met gemeenten, woningcorporaties, bouwers en inwoners de komende jaren betaalbare woningen realiseren. Een belangrijke doelstelling daarbij is het bouwen van 16.200 nieuwe woningen tot en met 2030. Om te zien of we op koers liggen, heeft de provincie samen met de gemeenten de Woningbouwmonitor ontwikkeld. Deze tool helpt om de voortgang van woningbouwprojecten inzichtelijk te maken en beleid waar nodig bij te sturen. Vanaf eind januari is er ook een publieke digitale Woningbouwmonitor.
Sinds de start van het programma hebben ongeveer 200 vastgoedeigenaren deelgenomen. De provincie Drenthe en RVO willen halfjaarlijks graag weten in hoeverre vastgoedeigenaren daadwerkelijk stappen hebben gezet in de uitvoering en welke (externe) financiering zij daarbij gebruikt hebben.Daarom hebben we projectbureau voor duurzaamheid SAMEEN gevraagd om vanaf januari 2025 alle vastgoedeigenaren te bellen die aan het programma hebben deelgenomen. Bent u deelnemer van het programma? Dan kunt u vanaf januari 2025 een telefoontje van SAMEEN verwachten
De knoflookpad is zeldzaam in Nederland en heeft het erg moeilijk. In Valthe leeft een van de grootste populaties knoflookpadden in Nederland. In het project Ees Weerdinge loopt onderzoek hoe boeren kunnen bijdragen aan meer knoflookpadden en andere fauna en flora.
Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2025!
De vier waterschappen Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen ontvangen in totaal een subsidie van ruim 29 miljoen euro voor het uitvoeren van gebiedsgerichte maatregelen. Deze maatregelen hebben te maken met de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De subsidie wordt door de provincie verleend in het kader van de Regeling Provinciale Maatregelen Landelijk Gebied (RPML) van het Rijk.
Om te zorgen voor voldoende woningen in Drenthe, stelt de provincie een nieuwe subsidieregeling beschikbaar: de subsidieregeling Transformatie en Woningsplitsing. Deze regeling, met een totaalbudget van 3 miljoen euro, is bedoeld om woonruimte te creëren door middel van transformatie van bestaande gebouwen en het splitsen van woningen. De subsidieregeling is vanaf eind januari 2025 aan te vragen door gemeenten en loopt tot eind 2027. Het richt zich specifiek op projecten die bijdragen aan woningen voor mensen die moeilijk toegang hebben tot de woningmarkt.
De Drentse gemeenten, maatschappelijke instellingen en de provincie blijven samenwerken om sport en bewegen voor alle inwoners te stimuleren. Stichting SportDrenthe ontvangt hiervoor €367.000,-- subsidie, waarvan €155.000,-- bedoeld is ter ondersteuning van het programma ‘Drenthe Beweegt’. Vanaf 2025 kunnen organisatoren van sportevenementen gebruikmaken van een vernieuwde subsidieregeling.
De provincie Groningen werkt aan het reserveren van nieuwe grondwaterbronnen voor drinkwater. Dit is nodig, omdat de vraag naar drinkwater de komende jaren blijft stijgen. Er wordt gezocht naar Aanvullende Strategische Voorraden Drinkwater (ASV’s). Dit zijn gebieden waar grondwater gewonnen kan worden om drinkwater van te maken.