Versnellen van de woningbouw
De provincie Drenthe werkt samen met gemeenten, woningcorporaties, belangenorganisaties, bouwbedrijven en inwoners om te zorgen voor voldoende betaalbare en duurzame woningen voor iedereen in Drenthe. Op de korte termijn ligt de focus op de bouw van meer woningen: tot en met 2030 moeten er 16.200 nieuwe woningen bijkomen. In onze Woonagenda 2024-2028 richten we ons op drie speerpunten: het versnellen van de woningbouw, wonen is meer dan een dak boven je hoofd en toekomstbestendig wonen.
Versnellen van de woningbouw
De provincie wil dat er sneller en meer woningen worden gebouwd. Ook wordt gekeken naar het beter benutten van bestaande bouw. Dit gebeurt onder andere door:
- Het stimuleren van publiek-private samenwerking,
waaronder Bouwstroom Noord; - Versterken capaciteit met Impulsteam en doorontwikkeling
naar regionaal projectbureau; - Het verkorten en vereenvoudiging van regelgeving
en processen; - Financiële knelpunten weg nemen door subsidies
en regelingen; - Het opzetten van de Drentse Versnellingstafel;
- Intensieve lobby richting Rijk voor adequate middelen, personele capaciteit,
uitvoerbare regelingen voor realisatie Drentse woningbouw.
Impulsteam Wonen
Zorgvuldig ruimtegebruik: Ladder van duurzame verstedelijking
De provincie Drenthe werkt voor woningbouw met de 'Ladder van duurzame verstedelijking'. Ieder omgevingsplan dat nieuwe stedelijke ontwikkelingen mogelijk maakt (zoals woningbouw), moet een verantwoording bevatten van de ladder voor duurzame verstedelijking. Dit is een instrument voor efficiënt ruimtegebruik. Voor projecten buiten bestaand stedelijk gebied moet de behoefte worden beschreven en worden gemotiveerd waarom niet binnenstedelijk in die behoefte kan worden voorzien. Deze onderbouwing gaat daarop in.